Lékař Jaroslav Malý strávil 50 let života ve zdravotnictví: Práce, která vás moc baví, neunavuje

18. únor 2022

Lékař a vysokoškolský pedagog, bývalý senátor prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc. je Pátečním hostem u mikrofonu Lady Klokočníkové. Jaroslav Malý je také koordinátorem očkování proti covidu-19 v Královéhradeckém kraji. Prožil 50 let ve zdravotnictví. Jak se za tu dobu změnilo řemeslo i náš přístup ke zdraví?

Co vás v poslední době nejvíc potěšilo?
Těch věcí je spousta. V mém věku už člověka potěší i takové drobnosti, jako třeba dovolená v horách. Jednou se mi podařilo sjet i celou sjezdovku, takže to mne potěšilo velice. I když to bylo s krutými bolestmi v dolních končetinách.

Prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jaroslav Malý je český politik, lékař a vysokoškolský pedagog, v letech 2014 až 2020 senátor za obvod č. 45 - Hradec Králové, nestraník za ČSSD. Získal řadu vyznamenání a cen, např. Cenu české hematologické společnosti České lékařské společnosti JEP či Bronzovou, Stříbrnou a Zlatou medaili Lékařské fakulty UK Hradec Králové.

Kdo vás v profesním životě nejvíc ovlivnil?
V každé životní etapě vás někdo ovlivní. A já jsem měl skutečně veliké štěstí na skvělé lidi, kteří mne ovlivnili jak lidsky, tak profesně. Asi nejvíce mne ovlivnil můj táta, který byl význačný ekonom, děkan Obchodní fakulty na Vysoké škole ekonomické. A byl to jeden z nominantů na první Nobelovu cenu za ekonomii.

Důležité je nevzdávat se. A udržet si respekt vůči nemocem, protože občas uhrajete jen remízu. Proto je pokora nezbytná.
Prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc., lékař a vysokoškolský pedagog

Takže tatínek mě ovlivnil opravdu hodně, protože byl velmi pracovitý a také mi doporučil, abych šel dělat medicínu, což podle něj bylo pořádné řemeslo.

Je nějaká rada, kterou jste dostal a v životě se jí stále držíte?
Tady bych uvedl jeden bonmot, který se mi strašně líbí. Pan profesor Pirk říkal: Práce, která vás baví, neunavuje. To si myslím, že tohle je velice dobrá myšlenka.

Čtěte také

Na kterou etapu svého života vzpomínáte nejraději?
Každá životní etapa má něco do sebe. Jak jsem už říkal, minulý týden jsem byl moc rád, že jsem mohl být na lyžích. Když mi bylo 25 let, tak jsem měl jiné záliby, jiné veličiny, které mne ovlivňovaly. Tedy těch etap bylo víc a těžko vybrat jen jednu. Spíš bych řekl, že jsou i etapy, na které bych nerad vzpomínal.

Ale určitě bylo úžasné období let 1968 a 1969, kdy mi bylo něco málo přes 20 let, což je nádherný věk. A v té době jsme se cítili skutečně svobodnější a veselejší.

Jakou vlastnost považujete pro svou práci za důležitou?
Nevzdávat se. A udržet si respekt nebo skromnost vůči nemocem. Protože s nemocí občas uhrajete jen remízu. Když lékař bez pokory tvrdí, že zvítězil, tak je to špatné. Ta pokora je důležitá.

Čtěte také

Kdybyste si mohl vybrat, s jakou osobností byste se chtěl setkat třeba při obědě?
Těch lidí by bylo víc. Ale v poslední době mám přátele zejména na golfu, se kterými pravidelně obědvám nebo večeřím. A myslím si, že spolu je nám dobře.

Jak a kde relaxujete?
To je opět dáno věkem. Pokud je člověku tolik jako mé maličkosti, tak těch možností je už méně, ale jsou. Vždy mne bavil sport, i aktivně. A teď z těch aktivit mi zbyla jízda na kole, chůze, maličko lyžování a golf.

Co se vám vybaví jako první, když se řekne východní Čechy?
Určitě Hradec Králové. Ale celé východní Čechy jsou nádherné. Minulý rok jsem s vnoučaty o prázdninách projížděl sever regionu, tedy Broumovsko, Náchodsko a Trutnovsko. Tam jsem opravdu nádherná místa. Takže východní Čechy doporučuji každému.

Jaroslav Malý a Lada Klokočníková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A když se řekne rozhlas, co se vám vybaví?
Sportovní komentátor Gabo Zelenay. Zase jsme u sportu. A jeho legendární reportáž z fotbalového utkání mezi Trnavou a tureckým Galatasaray Istanbul. Ta je nezapomenutelná, možná že bych ji dokázal celou i z hlavy zopakovat.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s lékařem Jaroslavem Malým si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související