Lanovka na Sněžku je pro náčelníka život

20. prosinec 2010

Už 62 let vozí na vrchol Čech turisty dvouúseková lanová dráha. Její trasa vede jedněmi z nejcennějších lokalit Krknošského národního parku. Lanovka už od 50. let vyvezla na Sněžku téměř sedm miliónů lidí. Její horní stanice je také často výchozím místem pro hřebenové túry. Jedním z těch, kdo znají lanovku naprosto detailně, je její náčelník Jiří Martinec. Věnoval jí velkou část svého profesního života.

První odpojitelné sedačky se na Sněžku rozjely už v roce 1949. „Byl to vlastně první systém odpojitelných sedaček vůbec. V roce 1949 šel do provozu první úsek. O rok později pak druhý až na Sněžku, takže máme vlastně lanovky dvě,“ říká náčelník Lanové dráhy Sněžka Jiří Martinec.

Cesta na Růžovou horu, tedy na přestupní stanici, trvá z Pece pod Sněžkou 11 minut. Až na vrchol Sněžky se to i s přestupem dá zvládnout za necelou půlhodinu. Lanovka vás vyveze do výšky 1594 metrů nad mořem. „Lanovka je nádherná tím, že od přírody jste dva až tři metry. Ve směru nahoru vidíme údolí Malé Úpy, když se otočíme, vidíme nádherné panorama Krkonoš a úžasný pohled do Obřího dolu,“ popisuje Jiří Martinec.

„Do roku 1990, kdy se zavřela Česká bouda, ji lanovka zásobovala, což byla asi největší zátěž. Vozila se tam i voda. Teď v zimě zásobujeme pouze chatu Růžohorky, Děčínskou boudu, ale i Sněžku. Svážíme veškeré odpady na Růžovou horu, kde se vše ekologicky likviduje,“ vysvětluje Jiří Martinec a dodává: „Přímo náčelníkem na lanovce na Sněžku jsem 15 let. Je to život a opravdová srdeční záležitost.“

Logo

Lanovku na Sněžku čeká s největší pravděpodobnosti rekonstrukce. Dvoumístné sedačky nahradí kabinka. Část staré lanovky, která odvezla na vrchol Čech do nejcennějších partií národního parku generace turistů, však zůstane prý v Peci pod Sněžkou jako vzpomínka na dobu, kdy pro zimní výjezd na vrchol Čech byly potřeba palčáky, šála a beranice.


Zobrazit lanovku na Sněžku v Krkonoších na větší mapě

autor: par
Spustit audio