Lanovka na Petřín byla vybudovaná za půl roku

1. květen 2023

Myšlenka vybudovat v Praze malou Eiffelovu věž, aby se každý návštěvník mohl shora pokochat půvaby stověžaté krasavice, se zrodila v hlavách Pražanů, kteří v roce 1889 navštívili Světovou výstavu v Paříži.

Komise ustavená pro stavbu zvolila jako nejvhodnější místo Petřín. Ačkoli Jan Neruda v ní viděl kaz na kráse Prahy, neměla Petřínská rozhledna o návštěvníky nikdy nouzi. Aby panstvo nemuselo šlapat do kopce, zrodila se lanovka.

Počátkem roku 1891 začaly stavební práce a už 25. července se na Petřín vyvezli první cestující! Vozy pro 50 osob dodala firma Ringhoffer. Jízda nahoru trvala šest minut a stála dvanáct krejcarů. Jízda dolů byla levnější, stála jen polovic.

Původní lanovka na Petřín

Původně jezdila lanovka na vodu. Byl to nápad hodný Járy Cimrmana. Do horního vozu se načerpalo takové množství vody, aby převážilo vůz dole, a řidič lanovky jen brzdil. V dolní stanici se voda vypustila do kanalizace a nahoře se už čerpala nová. Problém byl ve spotřebě. Do nádrže se muselo napustit až 3 600 litrů vody! Když bylo sucho, nejezdilo se.

Praha, Petřín - rozhledna
autor: Jitka Škápíková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.