Labutí píseň Red Bull Air Race v Pardubicích. Šonka divákům zamotá hlavu vývrtkami

31. květen 2019 08:10

Na pardubickém letišti už zítra začíná 29. ročník Aviatické pouti. O víkendu se tam představí jak historické letouny, tak moderní stroje. Hlavním lákadlem pro návštěvníky budou ukázky závodu Red Bull Air Race, který se v Česku nelétá a navíc letošní sezónou nečekaně končí.

Aviatická pouť se koná v sobotu i v neděli. Letecký program bude po oba dny stejný a nabídne pět hodin ukázek na obloze. Už tradičně diváci uvidí vzlétnout repliku Blériotu, se kterým vzlétl na počátku minulého století aviatik Jan Kašpar, nebo válečný Spitfire, se kterým létali českoslovenští piloti za druhé světové války.

Ve scéně z první světové války se předvede v premiéře replika francouzského letounu Caudron a další dobová letadla. Do období druhé světové války pak organizátoři situovali ukázku, ve které bude stíhací letoun Mustang útočit na německou kolonu. Na zemi pak bude k vidění hasičská technika, automobiloví veteráni a předvedou se i různé kluby vojenské historie.

Rozloučení s Air Race

Hlavním lákadlem ale bude samozřejmě závod, který se v České republice ještě neletěl. Půjde o ukázku prestižní letecké série Red Bull Air Race, kdy piloti rychlostí vysoko převyšující 300 km/h kličkují pár metrů nad zemí mezi nafouklými pylony. Dostávají se tak do přetížení až 12G. Závodí v něm jen ti nejlepší a nejzkušenější piloti na světě a v Pardubicích se představí dva Češi, držitel titulu mistra světa z roku 2018 Martin Šonka a jeho krajan Petr Kopfstein.

Video: Vítězný let Martina Šonky v Budapešti v létě 2018.

Letecká ukázka je o to zajímavější, že celá série letos nečekaně končí. Hlavní sponzor se rozhodl tuto „formuli 1“ v letectví ukončit. V plánu jsou už jen tři závody. V polovině června se poletí v ruské Kazani, v červenci u maďarského Balatonu a začátkem září seriál ukončí závod v japonské Čibě. Diváci v Pardubicích tam budou mít unikátní možnost vidět odlehčenou verzi unikátní letecké show.

„V sobotu a v neděli by se měly létat dva bloky, vlastně simulace závodu, kdy budeme prolétávat společně s Martinem Šonkou předem připravenou trať, která je o malinko jednodušší a kratší, než bývá v reálu,“ popisuje pilot Petr Kopfstein.

„Bude zde celý tým takzvaných air gaters (technici, kteří staví obří kužely, mezi kterými se létá, tzv. pylony – pozn. red.), takže v případě pylon hitu (zásahu pylonu letadlem – pozn. red.) uvidí diváci, jak zhruba do dvou minut jsou schopni vše postavit. Bude tady vedení závodu, takže taková zmenšená, ale téměř identická podoba závodu, co se organizace týče,“ dodává Kopfstein.

petr_kopfstein_170610-085520_vman.jpg

Na letiště vlakem

Aviatická pouť s sebou každoročně nese i dopravní komplikace. Nejjednodušší je cesta vlakem, kterým se dostanete do těsné blízkosti letiště, stačí se svézt z pardubického hlavního nádraží jednu stanici za zastávku Závodiště.

Pořadatelé tentokrát počítají s tím, že akci navštíví až 40 tisíc lidí a doporučují auta odstavit na záchytných parkovištích. Jedno bude například na silnici I/37 ve směru od Dražkovic. Počítá se i s odstavnou plochou ve Svítkově v areálu Zlaté přilby, odkud bude jezdit kyvadlová doprava. Tu můžou využít návštěvníci i z parkoviště v Masarykových kasárnách.

autoři: Naďa Kubínková , pta

Související