Kynuté těsto, které se vám povede, chce správnou péči, říká Josef Maršálek

Z kynutého těsta se připravují například oblíbené buchty, vánočky, ale také koblihy. Aby se nám pochoutky povedly, musíme dodržet některé zásady.

Kynuté těsto, když je správně uhnětené, má vnitřní teplotu 27 až 28 °C. To je nejlepší teplota na další kynutí. V zimě si můžeme pomoct troubou, kterou nahřejeme na 30 °C.

  • Zlaté pravidlo vlhčení

Vždycky platí, že kynuté těsto nikdy nesmí oschnout ani během přípravy, ani během kynutí, ani po vytvarování, ať už je to vánočka, koláče nebo buchty. Takže ho přikryjeme fólií anebo vlhkou utěrkou.

  • Nesmí dojít k překynutí

Pozor na překynutí. Držíme se pravidla, že teprve po uzrání, to je takových 30 až 60 minut, můžeme tvarovat. A finální kynutí probíhá u vytvarovaného výrobku až do trojnásobného objemu.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.