Kvůli zvýšení ceny musela Česká Metuje na Náchodsku zrušit plánovanou stavbu kanalizace

2. srpen 2019 10:31

Česká Metuje na Náchodsku nezačne s plánovanou výstavbou kanalizace. Její vybudování by totiž bylo mnohem dražší, než vedení obce původně očekávalo. Obci nechybí projekt a s pomocí dotace a úvěru měla zajištěných i původně plánovaných 51 milionů korun. Jenže po výběrovém řízení by se cena vyšplhala na 66 milionů korun. Takové navýšení ale malá obec není schopná ufinancovat.

Na román by vydaly debaty o kanalizaci v Pilníkově. Projekt rozděluje lidi ve městě už přes 10 let

voda, vodovod, vodovodní kohoutek, baterie, sklenice, ilustračka

Radnice v Pilníkově na Trutnovsku svolala místní obyvatele k veřejnému jednání o kanalizaci. Právě ta rozděluje lidi ve městě už přes deset let - a nový starosta doufá, že si všichni všechno vysvětlili a dál potáhnou za jeden provaz. 

Jednatřicetimilionová dotace, několikamilionový příspěvek Královéhradeckého kraje a také úvěr 19 milionů korun. Právě tak vypadaly v České Metuji původní finanční propočty na vybudování kanalizace. Splátky úvěru přitom měla obec rozpočítané prakticky na korunu.

„Obec měla spočítáno, že za normálních okolností budeme splácet bance 1 milion 50 tisíc korun ročně. Ale po navýšení ceny bychom museli splácet až 1 milion 700 tisíc, což obec není v žádném případě schopná uhradit," vysvětluje nezávislý starosta České Metuje Josef Cibulka.

Silnice a chodníky se nejčastěji opravují přes léto (ilustrační foto)

Roční rozpočet obce se 300 obyvateli je zhruba 4 miliony korun a původně plánovaná splátka tak byla maximem, co by obec byla schopná platit.
„Dá se říct, že už v prvotním propočtu jsme počítali s tím, že po dobu zhruba 20 let nebude mít obec finance na další výstavbu a jiné investiční akce. V případě, že bychom měli být ještě víc zadluženi, je absolutně nereálné, aby obec vůbec existovala."

Zastupitelé proto jednomyslně odhlasovali zrušení původního záměru.

V České Metuji se rozhodnou, jakým způsobem budou odpadní vody čistit

O čištění odpadních vod ale obec Česká Metuje i nadále stojí. Podle nezávislé místostarostky Lenky Rutarové je nyní otázka, jak to v praxi bude vypadat.
„Jestli si lidé za své septiky dají pískové filtry nebo budeme přispívat na domovní čističky. To je zatím otázkou."

Dvůr Králové opravuje kanalizační síť pod městem. Při práci pomáhají i speciální datalogery

Speciální datalogery pomáhají při opravách kanalizační sítě

Vodovodní a kanalizační síť ve Dvoře Králové nad Labem je v havarijním stavu. Město se ji snaží postupně opravovat. Cílem je snížit úniky vody, které jsou o desítky procent větší než v jiných městech. Problémová místa se pracovníkům královédvorských vodovodů a kanalizací daří najít díky speciálním datalogerům. Ty při kontrole vodovodního potrubí dokáží odhalit skryté poruchy.

Další možností je také vybudování kanalizace svépomocí, tak jak to udělali například v 25 kilometrů vzdáleném Božanově.

„Určitě by to obnášelo nějaké ústupky, například v tom, že bychom ty nejkomplikovanější části obce z kanalizační sítě vypustili a tam řešili individuální čištění odpadních vod třeba domovními čističkami," dodává místostarostka Lenka Rutarová.

Podle ní se teď chce vedení obce o dalším postupu poradit s odborníky.

Spustit audio

Související