Kvůli výrokům o Romech chce ředitel Romodromu usilovat o odvolání ombudsmana

10. únor 2022

Sdružení Romů žádá odvolání ombudsmana Stanislava Křečka. Na blogu Aktuálně.cz vyjádřil názor, že lidé ze sociálně vyloučených lokalit si mohou za svou situaci sami.

Podle Křečka lidé z vyloučených lokalit nemají žádnou snahu svou situaci změnit a devastují jeden poskytnutý byt za druhým. Křeček takto reagoval na aktuální zjištění Agentury pro sociální začleňování o životních podmínkách obyvatel sociálně vyloučených lokalit.

Ředitel občanského sdružení Romodrom Nikola Tarag s tím zásadně nesouhlasí. "Vzhledem k dosavadním výrokům pana Křečka se necítíme dostatečně zastoupeni v rámci jeho pozice a budeme usilovat o jeho odvolání,“ řekl.

"My se v této oblasti dlouhodobě pohybujeme a je vidět, že v případě projektů na podporu bydlení, kde sociálně slabým klientům zajišťujeme standardní bydlení, odchází následně zhruba polovina lidí z dávkového systému. Stávají se ekonomicky aktivními, to znamená, že už nečerpají ze systému, ale naopak do něj přispívají. A mění se jim i další vrstvy života, ve vztahu ke vzdělávání dětí a tak podobně," popsal dále své zkušenosti Taragoš.

Uvedl také příklad z Moravskoslezského kraje, kde se podařilo zabydlet několik rodin, díky čemuž se sedm dětí vrátilo z ústavní výchovy. Jelikož náklady na jedno dítě v ústavní péči činí měsíčně 25.000 až 30.000 korun, jedná se podle Taragoše o roční úsporu nákladů státu přes 2,5 milionu korun. Stejně tak neřešené problémy vyloučených lokalit zvyšují náklady státu na řešení kriminality a dalších negativních jevů.

Podle Taragoše nejsou Křečkovy výroky ojedinělé. "Již loni jsme na jeden z jeho útoků reagovali společně s dalšími organizacemi otevřeným dopisem Evropské komisi," uvedl Taragoš a dodal, že odpověď komise bude brzy zveřejněna.

Ombudsmana však nejde odvolat, jeho volební období je šestileté, uvádí na webu Kancelář veřejného ochránce práv. Pokud Křeček sám neodstoupí, mandát mu vyprší v únoru 2026.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.