Kvůli tropickému počasí mění některé mateřské školy a jesle na Vrchlabsku svůj denní režim

22. červen 2022 07:11

Vysoké teploty a silné sluneční záření. To jsou hlavní důvody proč vrchlabské jesle a některé mateřské školy upravují denní program. Děti vychází ven dřív než obvykle, omezují se nebo ruší vycházky a také výlety. Kuchařky upravují jídelníček, aby pokrmy byly lehké. Klade se velký důraz na dodržování pitného režimu.

Je před osmou hodinou ráno a pracovnice vrchlabských městských jeslí už berou děti ven.

„Chodíme ven brzy ráno, dokud není ještě sluníčko tak intenzivní. A vracíme se do budovy po desáté hodině,“ vysvětluje vedoucí Vlasta Švadlenková.

Čtěte také

Děti v teplých dnech tráví čas hlavně na zahradě. Na procházky téměř nechodí.

Podle Vlasty Švadlenkové je důležité, aby děti hlavně pily. Teta Ida přináší kelímky a nádobu s pitím. „Děti, musíte se napít, aby vás nebolela hlava.

Velkou zábavou je pro děti voda, nejen že se zabaví, ale také se ochladí. „Bazén moc ne, spíše děti sprchujeme z konce. Nemůžeme napouštět bazén každý den, tedy spíše ta sprcha.

Čtěte také

Brzy vyráží na zahradu také třeba děti z MŠ Jiráskova.

„Chodíme většinou ven hned po svačince nebo kolikrát i před svačinou a děti se najedí venku. Odpoledne také hned po spinkání chodí děti ven. A když se opravdu hodně hezky, tak chodí i spát ven, říká pracovnice Kamila.

A zároveň dodává, že kvůli vedru mění nejmenším i jídelníček. „Mají hodně zeleniny a ovoce, k tomu jim ještě přidáváme třeba melouny.

Čtěte také

Lehká jídla mají i děti v jeslích. Kuchařka Petra Vlachová právě chystá oběd. „Bude to kuřecí čína. Maso, zelenina a nudle. A k tomu ještě špenátová polévka.

Trochu komplikované to je podle Vlasty Švadlenkové s poledním odpočinkem. „Pouštíme větráky, ale samozřejmě na terase svítí sluníčko, takže i když jsou celý den zatažené žaluzie, tak se snažíme aspoň pomocí větráků to horko trochu zmírnit.

Některé mateřské školy ve Vrchlabí kvůli vysokým teplotám odložili výlety nebo exkurze, které plánovaly na následující. Podle ředitelek je důležité počkat až nebudu taková vedra.

Spustit audio

Související