Kvůli neúplné novele zákona o silničním provozu se za volant vrací uživatelé drog

17. říjen 2013

Kvůli chybějícímu nařízení vlády k novele zákona o silničním provozu se na silnice vrací řidiči pod vlivem drog. Novela platí od poloviny srpna a má zjednodušit dokazování přítomnosti návykových látek u řidičů. Vláda do dneška ale nestanovila, u kterých návykových látek a v jakém množství se nebude postupovat cestou znaleckého posudku jako doteď.

Krajský úřad v Hradci Králové poslal 26. září žádost o metodický pokyn, jak mají úředníci v obcích postupovat v případě, že policie u řidiče odhalí přítomnost drog. Dodnes nepřišla odpověď. Českému rozhlasu ji tiskový mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold poslal obratem.

„Na dosavadní praxi se nic nemění. Platí první část zákona, ve které je jasně řečeno, že pokud řidič požil nějakou látku a jde o dobu, kdy by mohl být pod jejím vlivem, pak je možné ten přestupek řešit. A stejně jako v dosavadní praxi je k tomu třeba znalecký posudek,“ vysvětlil Neřold.

Zdaleka ne všem obcím je ale jasné, jak mají postupovat. Například v Kostelci nad Orlicí řešili případ řidiče, u kterého policisté zjistili užití marihuany a drogy obsahující amfetamin. Vedoucí tamního odboru dopravy Ivan Novák se s žádostí o radu obrátil se na krajský úřad:

„Bylo nám sděleno, že v tomto případě nelze projednávat přestupky, protože není stanoveno, kdy a za jakých okolností je ta osoba ovlivněna a jakou látkou je ovlivněna. Je zde velký problém, protože se dostáváme do stádia, kdy řidičské průkazy těm osobám vracíme.“

Český rozhlas získal pokyny k aplikaci novely zákona o silničním provozu během jednoho dne. Jana Křížová, Ivan Novák a další úředníci, kteří rozhodují o zadržení nebo vrácení řidičských průkazů, čekají na jasné instrukce už od srpna.

„Je to tunel v zákoně, který je pro občany této republiky ohrožující, protože se nám po silnicích budou pohybovat ‘feťáci‘ ohrožující životy a zdraví,“ řekl Ivan Novák z kosteleckého odboru dopravy.

Mladík z Kostelce nad Orlicí, kterého policie prokazatelně zadržela pod vlivem drog, dostal kvůli špatné komunikaci mezi úředníky řidičský průkaz zpátky. Například v Hradci Králové nebo Rychnově nad Kněžnou zatím postupují v případech drog za volantem tak jako dříve - tedy nejdříve krevní testy a potom psychiatrický posudek. To vše stojí desítky tisíc korun u každého řidiče.

autor: KS
Spustit audio