Kvůli nemoci musela Ela jen ležet a nemohla sledovat televizi. Malování jí pomohlo v uzdravování

13. červen 2022

Michaela Spáčilová alias Ela nechodila na výtvarnou školu, a přesto se věnuje malířství. Poradí vám, jak s tím taky začít a jaký je rozdíl mezi kreslením a malováním. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Už jako malá ráda malovala podle vlastní fantazie. Chtěla se stát scénografkou a navrhovat divadelní kostýmy. Na výtvarnou školu se ale nedostala a její pracovní život se ubíral jiným směrem. Když před pár lety onemocněla, mohla jen ležet a nesměla se ani dívat na televizi. Maminka jí darovala pastely a Michaela začala tvořit. Dnes je přesvědčená, že jí to pomohlo v uzdravování.

Kreslení není malování

Spousta lidí si plete slova „kreslit“ a „malovat“. Zdá se vám, že je to jedno a to samé? Kdepak! „Je pravda, že kreslení a malování se bere jako jedna a tatáž činnost, a přitom je v tom rozdíl,“ vysvětluje Ela.

„Když to vezmu opravdu stručně, tak kreslení je vytváření obrázku pomocí čar nebo bodů a je to většinou suchá technika. To znamená, že k tomu používáme třeba tužku.“ Malování je pak naopak mokrá technika, při které se barva nanáší v plochách, a to většinou štětcem.

A jakou barvu má nadaná umělkyně nejradši? „Všechny barvy jsou krásné. Nemám nejoblíbenější barvu a používám ráda úplně všechny podle nálady a podle toho, co maluji," prozrazuje.

Čím vším se dá kreslit a malovat? Jak Michaela při tvorbě postupuje? Co udělá, než začne malovat? I na to se jí zeptal Zdeněk Novák. Poslechněte si to taky v našem podcastu.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Zdeněk Novák , kpe
Spustit audio

Související