Kvůli nedostatku sněhu a umrzlému terénu byla dosud zimní sezóna pro mushery a jejich psy náročná

22. leden 2022

Málo přírodního sněhu, zledovatělý terén, zavátá místa. Tyto podmínky, které panují v Krkonoších a jejich podhůří, nepřejí tréninku psích spřežení. Proto musheři musí výš do hor. I tak je potřeba vybírat místa, která jsou bezpečná jak pro ně samotné, tak hlavně pro psy.

Trénovaní nabírá na intenzitě. Blíží se totiž tradiční vyhlášený závod psích spřežení Ledová jízda.

Čtěte také

„Běž, běž, běž. Už dost!“ Musher Jiří Vondrák právě dorazil do Dolního Dvora. „Zatím nebyly sněhové podmínky úplně příznivé. Na ty kilometry, co potřebujeme trénovat, tak tam dole, co máme farmu, tam na to prostor není. Potřebujeme na tréninku jezdit 50 kilometrů a víc, takže využíváme prostor Krkonoš.

Z auta už vyskákala nedočkavá psí smečka, která se už těší na trénink. „To máme takový rituál. Na dolnodvorském mostě je takové naše druhé zimní domoviště. Odtud vyjíždíme buď směrem k Hanapetrově pasece nebo na Tetřeví Boudy.

Čtěte také

Co je zapotřebí k tomu, abychom připravili psy do postrojů? „Měli bychom už mít připravené saně, to znamená, že jsou zakotvené a naložené. Závaží v saních je u nás takové, že nejskladnější je bedna s masem, která váží zhruba 25 kilogramů samotná.

„Takže když se podíváme, tak tady je pořádná bedna mraženého masa, k tomu pytel granulí.

Kvůli nedostatku sněhu je letošní zimní sezóna pro mushery a jejich psy náročná

Terén v Krkonoších, vzhledem k počasí, kdy je málo sněhu a často mrzne, pro psí spřežení úplně ideální není. „Musím říct, že už dlouho jsem se tak nebál, protože místy jsme najeli do lokalit, které byly větrem úplně vyfoukané a obnažené až na led.

Čtěte také

„A to tedy není příjemné co se týče držení saní a stopy, ovládání saní. Ani co se týče sjezdů.

Zatímco Jiří Vondrák strojí své psy, tak začalo krásně sněžit. „Je to krásný prašánek. Takže i co se týče psích tlapek, tak to bude naprostá paráda. Jdeme zapřáhnout a vyrážíme.

Věhlasný závod psích spřežení Ledová jízda v Krkonoších začíná 5. února a potrvá do 7. února. Start bude v Peci pod Sněžkou.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.