Kvůli nedostatku řidičů nejezdí některé autobusové spoje mířící z Pardubického kraje na Rychnovsko

27. červen 2022 08:01

Kvůli nedostatku řidičů na straně dopravce stále nejezdí některé spoje v sousedním Pardubickém kraji. Dopad to má právě i na linky, které míří do Královéhradeckého kraje, konkrétně na Rychnovsko. Více informací zjišťoval reportér Jakub Vik.

Kolik spojů tedy od začátku platnosti nových jízdních řádů nevyjelo?

Čtěte také

Ze sousedního Pardubického kraje do našeho královéhradeckého od začátku platnosti nového jízdního řádu nepřijelo asi 80 objednaných spojů. Šlo zejména o autobusy mířící z Pardubicka a Orlickoústecka na Rychnovsko a zpět.

V Pardubickém kraji je ta situace mnohem horší. Tam se dosud jednalo zhruba o 120 nevypravených autobusů denně, tedy v úhrnu jde o tisíce spojů. Všechny je měla zajistit společnost BusLine, která podle mluvčího firmy postrádá asi 20 řidičů.

Jak společnost BusLine celý problém řeší?

Čtěte také

Společnost se snaží o intenzivní nábor. Dostatek řidičů chce získat během letních prázdnin a pomáhá jí s tím i vedení Pardubického kraje. Za volanty autobusů teď nouzově společnosti vypomáhají krajští silničáři.

V tomto týdnu tak nebude vyjíždět přibližně 80 spojů, je to tedy o něco méně než například v minulém týdnu. Jednotky spojů tedy i mířící do Královéhradeckého kraje. Konkrétně jde třeba dnes o spoj z Ústí nad Orlicí do Rokytnice v Orlických horách a zpět.

Společnost BusLine rozsáhlé výpadky také kompenzuje tím, že její cestující v Pardubickém kraji ve vypravených autobusech jezdí zdarma.

Čtěte také

Jak jsou na tom další dopravci v Královéhradeckém kraji?

I když je i tady řidičů na trhu práce nedostatek, zatím v Královéhradeckém kraji vypravili od platnosti nového jízdního řádu všechny spoje. A podle vedení kraje by to tak mělo zůstat i v následujících dnech.

Jen hradecký dopravní podnik musel přejít na prázdninový jízdní řád už od začátku června a o tom jsme vás už informovali.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související