Kvůli mrazům bude letos možná méně medu i ovoce, hlavně meruněk a třešní

5. květen 2016

Sadaři sčítají škody po mrazech, které minulý týden zasáhly některá místa v České republice. Například v Královéhradeckém kraji mráz spálil květy například jabloní, třešní nebo meruněk, a sadaři tak letos očekávají menší úrodu. Podobné obavy mají i včelaři, protože mrazem poničené květy nemůžou včely pořádně opylovat. Hrozí tak, že bude méně i medu.

„Jedna třetina bude včelaři scházet v nektaru, respektive v medu, který včela z něj vyrobí. Takže nějakých 30 až 40 procent už nemusí být k dispozici. Protože prostě je to za námi a je odkveteno,“ říká předseda včelařského svazu z Hradce Králové Radim Kupka.

Za nedostatek medu však nemůže jenom mráz, ale obecně i chladnější počasí při jarním kvetení. „Nejvíce nektaru z ovocných stromů dává třešeň, ale za nízkých teplot nektar vůbec neroní. A při letošním průběhu jara, kdy teploty v době květu nepřesahovaly 13 stupňů, nelétají včely dál než 50 metrů,“ popisuje sadař a včelař Miroslav Košťál.

Včelařům ale dělají starosti i teplé zimy posledních let. Protože v úlech snadněji přežívají různí škůdci a paraziti. „Čím je teplejší zima, tím jsou včely rozlehlejší v úle a roztoč má víc prostoru. Zavíčkovává se do buněk i se včelami a tam je imunní vůči všemu léčení,“ vysvětluje sadař.

Léčení včelstev se proto několikrát opakuje. Každý včelař musí pravidelně odebírat vzorky. Přestože loni byl například na Jičínsku s roztoči v úlech velký problém, nakažených byla až třetina všech úlů, letos jsou zatím výsledky kontrol příznivé.

„Letos se vyšetřovalo 811 stanovišť. Z nich bylo 499 bez nálezu roztočů. Stanovišť, kde byly v průměru víc než tři samičky roztoče na včelstvo, bylo v okrese Jičín je 16,“ přibližuje Václav Knap ze Státní veterinární správy.

Meruňky budou vzácnější

Škody po nedávném chladném počasí sčítají po celé republice také ovocnáři. Podle šéfa Ovocnářské unie České republiky Martina Ludvíka mohou jít až do stovek milionů korun. Mrazy poškodily některé druhy ovocných stromů, ohrožena je hlavně úroda meruněk.

„Meruněk bude velmi málo, drtivá část jak na Moravě, tak i některé ploch v Čechách jsou silně poškozené. Takže meruňka bude trošku vzácnějším druhem. Co se týká třešní, poškozeny jsou rané a střední rané odrůdy, u těch pozdnějších je situace lepší. Ale určitě třešní bude také o něco méně,“ naznačuje Ludvík.

Spotřebitelé by ale menší úrodu v peněženkách neměli pocítit. Většina ovoce se do Česka dováží. „Většina ovoce se pěstuje ve Španělsku, v Itálii či ve Francii. Tam škody tak výrazné nebyly. Takže je to těžké odhadnout. Zřejmě se musíme připravit na to, že meruňky budou dražší. O cenách jablek v tuto chvíli nelze spekulovat. Teprve se ukáže, jaký ten stav bude,“ dodává předseda Ovocnářské unie.

Sklizeň ovoce v intenzivních sadech v ČR podle druhů
Med - produkce v ČR 2000 - 2014
autoři: PLE , zen
Spustit audio