Kvůli koronaviru je omezen provoz úřadů. Navíc úředníci také upřednostňují neosobní kontakt s občany

13. říjen 2020 07:43

Městské úřady fungují pro veřejnost v omezeném režimu a doplňují zásoby ochranných pomůcek. Někde, jako například v Jičíně, je plánují nabídnout k dispozici i veřejnosti, různým spolkům nebo organizacím. Lidé, kteří plánují cestu na úřad, by měli podle jeho pracovníků raději upřednostnit neosobní kontakt.

Čtěte také

„Město Jičín a příspěvkové organizace jsou připraveny na větší zátěž a zvýšený zájem o ochranné pomůcky, jako jsou roušky, rukavice i třeba ochranné brýle," říká mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.

Nějaké ústenky zbyly městu z jarního období, další zásoby úřad zajistil v minulých dnech.

„Máme smlouvu s nemocnicí na takovou výpůjčku. Takže jsme už minulý týden přivezli pět tisíc roušek. To znamená, kdyby bylo potřeba pro naše zaměstnance a kohokoliv, tak máme roušky zabezpečeny," vysvětluje starosta Jan Malý za ANO.

Dezinfekce, mytí rukou, hygiena, mýdlo, ilustrační foto

Podle místostarosty Petra Hamáčka ze sdružení Pro lepší Jičín bylo důležité vytvořit zásoby ochranných pomůcek co nejdřív.
„Už v červnu dostaly všechny příspěvkové organizace pokyn, aby se předzásobily ochrannými pomůckami."

Čtěte také

Pokud budou lidé, organizace nebo spolky, které nespadají pod město, mít nedostatek ústenek nebo třeba dezinfekce, mají možnost se na pracovníky úřadu obrátit.
„Jsme připraveni i v případě zájmu jiných subjektů nebo osob jejich požadavek splnit."

Na úřad by lidé měli v současné době přicházet minimálně. V provozu je stejně jako ostatní městské úřadu pouze dva dny v týdnu.

„A to v pondělí od 8:00 do 13:00 hodin a ve středu od 12:00 do 17:00 hodin," dodává mluvčí jičínské radnice.

Funguje už také krizová linka, na kterou se mají možnost obrátit ti, co potřebují pomoc, například s nákupy nebo zařízením léků. Zatím ji ale využilo pouze několik jedinců.

Spustit audio

Související