Kvůli koronaviru byly v Královéhradeckém kraji zrušeny desítky kulturních a společenských akcí

10. březen 2020

Například radnice v Trutnově odložila předávání sportovních cen města, naplánované původně na úterý 17. března. Představení ruší také hradecká divadla. Opatření souvisí s rozhodnutím Bezpečnostní rady státu, která dnes zakázala akce s účastí více než stovky lidí. Od středy budou uzavřené také základní, střední, vyšší odborné a vysoké školy. 

Česko má zatím 41 lidí nakažených novým typem koronaviru.

Čtěte také

„S okamžitou platností jsme vyhlásili zákaz pohybu našich studentů na Univerzitě Hradec Králové, čímž jsme zrušili veškerou výuku a do odvolání také všechny plánované akce," uvedl mluvčí univerzity Jakub Novák. Opatření se týká téměř 7000 lidi, a to včetně akademiků.

S platností od dnešních 18:00 hodin bude uzavřen krytý padesátimetrový bazén na Eliščině nábřeží v Hradci Králové, který je součástí areálu městských lázní s akvacentrem. Uzavřeno bude také akvacentrum. V provozu ale zůstává sauna a ubytovna. Provoz nepřeruší ani koupaliště Flošna.

Jak snížit riziko nakažení koronavirem

Klicperovo divadlo v Hradci Králové minimálně do 21. března zrušilo všechna představení na hlavní scéně. Vstupenky mohou lidé vracet, případně se dohodnout na náhradním termínu.

Čtěte také

V případě komorní scény nazvané Studio Beseda divadlo jedná o možnosti odehrát představení se sníženou kapacitou. „Tento krok musí ale posvětit správní rada. Snažíme se, aby představení ve Studiu Beseda byla možné odehrát," uvedl mluvčí divadla Martin Sedláček.

Na sobotu 14. března je naplánovaná ve Studiu Beseda premiéra inscenace Kdo se bojí Virginie Woolfové. Klicperovo divadlo odhaduje ztráty kvůli omezení provozu okolo jednoho milionu korun. Představení ruší také královéhradecké Divadlo Drak nebo jičínské Masarykovo divadlo. Zakoupené vstupenky lze vracet.

Informace pro cestovatele

V Hradci Králové byl zrušen také mezinárodní festival cestovního ruchu a cykloturistiky, které se měl konat v pátek a v sobotu v kongresovém centru Aldis.

Naopak omezení návštěvnosti zatím neplánuje ZOO Dvůr Králové nad Labem nebo královéhradecká hvězdárna a planetárium. Muzeum východních Čech v Hradci Králové ruší větší akce, jinak je v provozu.

Filharmonie Hradec Králové zrušila svůj dnešní koncert Tata Bojs a do odvolání také následující koncerty a představení. Vstupenky zůstávají v platnosti, hledají se náhradní termíny.

Pokud se kino v Novém Městě nad Metují stane kulturní památkou, zkomplikuje to jeho plánovanou modernizaci

Síť multikin Cinestar s okamžitou platností ruší veškeré veřejné projekce ve svých 13 pobočkách v celé zemi. Pokladny všech poboček zůstávají otevřené, aby mohli diváci požadovat vrácení vstupného.

Čtěte také

Vzhledem k nařízení vlády, které zakazuje osobní přítomnost žáků na základních, středních školách, odborných učilištích a univerzitách, je od 11. března 2020 do odvolání pozastaven provoz školních linek č. 5Š, 10Š, 12Š, 16Š, 23Š, 25Š a výpomocných spojů MHD v Hradci Králové.

Provoz ostatních linek MHD je dále v běžném režimu, spoje jezdí podle 1. sloupce v jízdním řádu „Pracovní den".

Nemocnice zejména prosí občany, pokud mají podezření na nákazu koronavirem (příznaky a pobyt v zasažené oblasti), aby nechodili do zdravotnického zařízení, ale telefonicky kontaktovali linku 112, případně linky nemocnic zveřejněné na webových stránkách, Krajskou hygienickou stanici, či Kliniku infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Krajští hygienici doporučují lidem, kteří se vrátí z rizikových oblastí zasažených koronavirem a jsou bez zdravotních obtíží, aby je kontaktovali. Jak? To je uvedeno na webu www.khshk.cz

V případě zdravotních obtíží by měli lidé volat přímo infekční kliniku fakultní nemocnice - čísla a další postupy jsou na webu www.fnhk.cz

Všechny důležité informace o koronaviru jsou zveřejněné také na webových stránkách krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

autor: baj | zdroje: ČTK , Dopravní podnik Hradec Králové , Klicperovo divadlo Hradec Králové
Spustit audio

Související