Kvůli dešti a vyšším teplotám v Krkonoších i v Orlických horách taje sníh a stouply hladiny řek

20. únor 2023 14:38

Kvůli dešti a teplotám nad bodem mrazu na horách začal odtávat sníh a zvýšily se tak hladiny některých řek v Královéhradeckém kraji. Druhý povodňový stupeň platil v neděli na Labi v profilu Vestřev, nejnižší první stupeň také na Labi pod nádrží Les Království, na Metuji v Krčíně, na Zdobnici ve Slatině nad Zdobnicí nebo na Bystřici v Rohoznici. 

První stupeň teď nadále platí na Divoké a Tiché Orlici i za jejich soutokem. Na podrobnosti jsme se zeptali vedoucího vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiřího Petra.

Kolik sněhu, i v porovnání s předchozími roky, teď na horách a v podhůří leží?

Čtěte také

Před víkendem, než začalo ono tání, tak ty zásoby sněhu byly v podstatě průměrné až lehce podprůměrné. A to s tím, že na horách bylo sněhu spíše průměrně a v podhůří a v nížinách spíše podprůměrně.

Jak tedy takové množství sněhu ovlivní hladiny řek? Co můžeme očekávat v těch dalších dnech?

Tak prakticky ono tání v jarních měsících není příliš závislé na celkovém množství sněhu, ale je závislé na tom, kolik sněhu odtaje během jedné epizody. Tedy nám nyní odtálo určité množství sněhu, které se dozvíme zítra. Protože Český hydrometeorologický ústav tyto hodnoty vyhodnocuje jednou týdně k úternímu odpoledni.

Čtěte také

Jsou tedy nyní v Královéhradeckém kraji nějaká místa ohrožena povodněmi?

Tak došlo k dosažení 2. povodňového stupně v profilu Vestřev, nicméně to je pouze stupeň bdělosti a žádné ohrožení se na našich tocích nevyskytlo.

V minulých dnech se hovořilo o rozšíření záplavových území, tedy rozšíření plochy, kde nelze stavět, třeba na dolním Labi. Je ve hře takové rozšíření i někde v Královéhradeckém kraji?

Abych pravdu řekl, tak k tomuto nemám informaci, protože dispečink řídí manipulace na přehradách a toto spadá pod gesci kolegů. Takže k tomu vám bohužel nic víc neřeknu.

Spustit audio

Související