Kvůli břidlicovému plynu míří na Náchodsko a Trutnovsko ministr Chalupa

10. duben 2012

O těžbě břidlicových plynů na Náchodsku a Trutnovsku bude v regionu jednat ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Většina místních občanů i starostové 60 obcí s průzkumnými vrty nesouhlasí. Lidé se nejvíc bojí o zdroje pitné vody.

Petice občanské iniciativy má už více než 17 tisíc podpisů. Podle předsedy Dobrovolného svazku obcí Broumovska a starosty Božanova Karla Rejchrta mají města ale jen malou šanci těžbu ovlivnit.

„My nemáme možnost na svém území případné povolení k těžbě zamítnout. Obecně jsou tady na Broumovsku největším problémem zdroje pitné vody, to je náš klenot a obavy z jejich narušení jsou velké.“

David Messina, výkonný ředitel těžařské společnosti Hutton Energy, ujišťuje, že budou pracovat s nejmodernějšími technologiemi, které neničí přírodu. Ministerstvo o území pro průzkum rozhodne do konce dubna.

Břidlicový plyn se ve velkém těží ve Spojených státech, v Evropě se zatím hloubí průzkumné vrty. Například Polsko doufá, že by se díky těžbě mohlo zbavit závislosti na dodávkách plynu z Ruska. Naopak Francie a Bulharsko těžbu odmítly.

autoři: ima , Jiřina Šmídová
Spustit audio