Květnové dialogy v  Hostu do domu

22. květen 2009

V krásném a skoro letním květnovém týdnu jsme ve studiu Českého rozhlasu 2 - Praha přivítali pestrou směsici hostů. O Shakespearových hrách zasvěceně mluvil jeho "dvorní" český překladatel Martin Hilský, výtvarnice Marcela Levinská-Borecká nám vyprávěla o starodávných mozaikách a fotograf Jiří Jírů nám řekl jaké to je fotografovat, v průběhu pěti let, Václava Havla. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

Do studiového křesla usedl jako první tento týden náš přední anglista a překladatel Martin Hilský. Veřejnost zná především jeho brilantní překlady Shakespeara. Byl za ně mnohokrát oceněn, a to dokonce i královnou Alžbětou II., která ho jmenovala čestným členem Řádu Britského impéria. V pondělním rozhovoru s Danielou Brůhovou mluvil o své fascinaci Shakespearem, který byl spisovatelem velkého ducha a dokázal psát několika způsoby. Jak řekl, přeložil mnoho jeho her, ale každá ho postavila před jiný problém. Proto prý má před každým novým překladem stále stejnou trému, jako před tím prvním, který vznikl v roce 1983. Martin Hilský se také podílel na vzniku řady naučných a populárně naučných prací. Napsal několik desítek studií a esejí o anglické a americké literatuře, množství předmluva doslovů k prozaickým knihám anglo-amerických autorů. Za rozhlasový pořad o Shakespearových Sonetech získal Výroční cenu Nadace českého literárního fondu za rok 2002.

Logo

Úterní Setkání se vysílalo z Belgie a jeho hostem byl Eurokomisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Vladimír Špidla. Jak prohlásil v úvodu, jeho velkým snem a cílem a moderní evropský sociální stát. S moderátorem Janem Křelinou rozebíral pojmy spravedlnost a rovnost, hovořil o Lisabonské smlouvě a přidal pár postřehů z různých evropských jednání. Dozvěděli jsme se jak milovníka historie a přespolních běhů změnila česká politika a práce pro Evropskou unii a také mnoho zajímavého o práci evropské komise, které předsedá.

Logo

Další "bruselské" Setkání bylo ve čtvrtek a hostem byl světoznámý fotograf Jiří Jírů. Pět let fotografoval Václava Havla, pracoval pro přední světové časopisy a třeba také pro arabské šejky. V Belgii žije už pěknou řádku let. Jak řekl Janu Křelinovi, rozhodl se tam zůstat v roce 1968, potom co se od známých doslechl o okupaci Československa sovětskou armádou. Část svého současného života tráví také v Praze, kde má pod Nuselským mostem muzeum. Založil ho prý se vzpomínkou na svého strýce, kterému vděčí za své první fotografické zkušenosti. Postupem doby dosáhl Jiří Jírů mezinárodní pověsti. Přispíval do několika časopisů jako Time, Newsweek, Business Week, People, Fortune, The New York Times a International Herald Tribune. Navíc i do spousty místních a národních publikací v Belgii a zbytku Evropy. Momentálně pracuje jako nezávislý fotograf v Praze a Bruselu.

Logo

Krásu a cit ve světě, životě a umění hledá Marcela Levinská - Borecká, která přijala pozvání Vladimíra Kroce do středečního Setkání. Na úvod nás pozvala do ambitu Kláštera františkánů v Praze na skupinovou výstavu pěti českých výtvarníků, se kterou je spojena dobročinná aukce. Její výtěžek bude věnován domovům pro sirotky na Srí Lance. Charita je pro tuto výtvarnici, která se zabývá hlavně mozaikou, součástí života. Při svých cestách po světě se zajímá nejen o krásy krajiny, ale také o osud místních obyvatel. Stranou nenechává ani studium prastarých mozaik, např. v severní Africe. Autorce učarovaly také bohaté barvy a světlo Středomoří. Dojmy z cest po Blízkém východě a afrických zemích obohatilo její tvorbu o olejomalby kombinované s mozaikou. Těší ji také práce s akrylovými barvami a pastely. Podle jejích slov má každá výtvarná technika své kouzlo. O to překvapivější jsou jejich vzájemné kombinace, dodala.

Logo

Pátečním hostem byl farář Českoskobratrské církve evangelické Tomáš Molnár, který v Trutnově přivítal kolegy Světlu Magni a Zdeňka Nováka. Dozvěděli jsme se zajímavosti o církevním životě v tomto koutě České republiky, kde a jak farář pomáhá a jaký je jeho postoj např. k výuce náboženství na školách a novému vydání Bible. Svěřil se nám s čím se potýká a co ho naplňuje radostí a uspokojením.

Logo

Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.

autor: eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.