Květnová setkání v  Hostu do domu

15. květen 2009

Ve druhém květnovém týdnu se ve studiu Českého rozhlasu 2 - Praha sešla pestrá skupina osobností. O současném designu nám vyprávěl Jan Čtvrtník, svět operety přiblížil ředitel divadla v Karlíně Egon Kulhánek a např. do televizního zákulisí nám dala nahlédnout moderátorka Ester Janečková. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

Tématem letošního 10. ročníku literární soutěže "O cenu Filipa Venclíka" je "Jak chutná život". Daniela Brůhová přivítala v pondělí dvě účastnice tohoto klání: studentky Olgu Makarovou a Andreu Daňkovou. Společnost jim dělala češtinářka Běla Popovičová a režisér Vlastimil Venclík. Mluvilo se o knihách, oblíbených literárních žánrech a soutěži, jejímž mediálním partnerem je Český rozhlas. Také radostech a starostech dnešních mladých lidí. Doplňovala je profesorka Běla Popovičová, která se podělila o svoje názory na dnešní mladou generaci. Na období mládí vzpomínal také režisér Vlastimil Venclík. Zmínil přátelství, které ho pojilo s politikem, ekonomem a výraznou osobností Pražského jara Věnkem Šilhánem. Ten nás v neděli navždy opustil.

Logo

Co je design a jak daleko je od návrhu k realizaci? Na to se nám v úterý snažil dát odpověď jeden z nejpovolanějších, Designér roku 2008 Jan Čtvrtník. Jak poznamenal, cena ho potěšila, i když je trémista a na pódium se mu prý moc nechtělo. Jan Čtvrtník se inspiruje přírodou. S moderátorem Vladimírem Krocem mluvil i o svých studijních pobytech v Peru, Švédsku a Finsku. Také o praxi v NASA, kde spolupracoval na projektech pro lunární mise a "Expedici Baobab", soutěži zaměřené na ekologickou výchovu mladých lidí. Jan Čtvrtník se poslední dva roky věnuje designu v Itálii.

Logo

Do světa operety nás ve středu zavedl ředitel Hudebního divadla v Karlíně Egon Kulhánek. V hovoru s moderátorem Pavlem Kudrnou připomněl svoji činnost manažera populární taneční skupiny UNO a později obchodního náměstka Karlínského divadla. Všechny milovníky operety pozval na připravovanou premiéru operety "Polská krev", která bude v září. Zmínil také rekonstrukci historické budovy Hudebního divadla Karlín po povodních a jeho slavnostním otevření v říjnu 2006 muzikálem Producenti. Pod vedením Egona Kulhánka vznikla v tomto divadle úspěšná představení West Side Story, Noc na Karlštejně, Jekyll & Hyde, Limonádový Joe a opereta Netopýr.

Logo

Ve čtvrtek jsme se vydali do Anglie, kde svého času žil překladatel Václav Pinkava se svým otcem a spisovatelem Janem Křesadlem, vl. jménem Václav Pinkava. Rozhovor se Zuzanou Vojtíškovou byl rámován osobními vzpomínkami Václava Pinkavy na své dětství a život v emigraci v Británii, kam odešel se svým otcem v deseti letech. Jak poznamenal, jako dítě se tam cítil jako vyděděnec, protože se často setkával s xenofobií, předsudky a pokrytectvím. Přispěly k tomu prý i počáteční problémy s angličtinou. Dnes ale Václav Pinkava ovládá tento jazyk perfektně a překládání se pro něj stalo (tak trochu paradoxně) koníčkem. "Je to svým způsobem rébus, který mě baví luštit", řekl v rozhovoru s moderátorkou Zuzanou Vojtíškovou. Zamýšlel se také nad osudem emigrantů a otázkou odchodů a návratů. Přestože Václav Pinkava prožil valnou většinu svého života v emigraci, za svůj domov prý stále považuje Českou republiku. "Vlastí je pro mě země, kde jsem se narodil", uzavřel.

Logo

Ester Janečkovou posluchači určitě znají z oblíbeného pořadu České televize "Pošta pro tebe" nebo magazínu "Sama doma". S dcerou literární historičky a bývalé mluvčí charty 77 Marie Rút Křížkové a dramaturga a režiséra Oty Ornesta jsme se v pátek podívali nejen do zákulisí příprav a natáčení relací, ale dozvěděli se mnoho o tom, jak maminka dvou kluků dokáže skloubit rodinu, profesi a další aktivity, ke kterým patří i charita. Moderátorka Zita Senková se také ptala na novou národní kampaň STOP násilí na dětech, jejíž velvyslankyní se stala právě Ester Janečková.

Ester Janečková

Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.

autor: eh
Spustit audio