Květiny nepotěší jen naše oči, ale jsou také k jídlu. Jídlokvětinové rady Jany Vlkové
Jsou kytky k jídlu. Jakou mají květy chuť? Jsou zdraví prospěšné? RNDr. Jana Vlková v naší radioporadně na téma: kytky jsou nejen krásnou ozdobou, ale mohou být i příjemným doplňkem našeho jídla.
První Květinová kuchařka vyvolala neobyčejný zájem o téma jedlých květů i plevelů. Botanická část popisuje všeobecné vlastnosti rostlin, pro něž je obvykle sbíráme. U každé rostliny je vysvětlující ilustrace. Čtenář tak dostává představu o celkovém vzhledu byliny nebo dřeviny i o její důležité části, kterou si přinese do kuchyně.
Čtěte takéKytky k jídlu - kulinární koučink
Kuchařská část obsahuje přes čtyřicet receptů. Jedná se o jednoduchá jídla, jejichž příprava je často rychlá nebo jsou to variace na známé pokrmy. Spíš než o přesný popis přípravy jídla se jedná o nápady, jak, kdy a co použít v kuchyni z toho, co roste v divoké přírodě nebo v zahradách. Některé rostliny vstupují do receptů jako ingredience, jiné jsou pouhou dekorací.
Jedlého kvítí a býlí je u nás v Česku taková spousta, že už při vydávání první Květinové kuchařky autorka Jana Vlková litovala všech těch, jež z nějakých logistických a technických důvodů nemohla zařadit.
Nešlo nepokračovat a nechat ty další báječné kytky a stromy stranou. Autorka organizuje i terénní semináře a kulinární workshopy. Know-how v oblasti jedlého kvítí a býlí u ní čerpali i špičkoví kuchaři.
Následovala druhá kniha Notes květinové kuchařky.
Další kniha Kytky k jídlu v receptech i herbáři přináší čtyřicet nových jedlých rostlin a stovku receptů na šedesáti fotografiích. Její členění na čtyři roční období kytkožrouta - brzké jako, pozdní jaro, horké léto a babí léto navazuje na první knihu. Nově je přidáno i období zimy s několika recepty z konzervovaných a sušených květin.
Související
-
Nechte rozkvést talíře! Ochutnejte jedlé květy. Potěšení pro...
Pěstovat květiny pro radost z jejich krásy, to dělá asi většina z nás. Ale co takhle si je naservírovat na talíř? Jana Vlková květiny sbírá a pěstuje už řadu let i ...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka