Květiny nepotěší jen naše oči, ale jsou také k jídlu. Jídlokvětinové rady Jany Vlkové

27. duben 2018

Jsou kytky k jídlu. Jakou mají květy chuť? Jsou zdraví prospěšné? RNDr. Jana Vlková v naší radioporadně na téma: kytky jsou nejen krásnou ozdobou, ale mohou být i příjemným doplňkem našeho jídla.  

První Květinová kuchařka vyvolala neobyčejný zájem o téma jedlých květů i plevelů. Botanická část popisuje všeobecné vlastnosti rostlin, pro něž je obvykle sbíráme. U každé rostliny je vysvětlující ilustrace. Čtenář tak dostává představu o celkovém vzhledu byliny nebo dřeviny i o její důležité části, kterou si přinese do kuchyně.

Čtěte takéKytky k jídlu - kulinární koučink

Kuchařská část obsahuje přes čtyřicet receptů. Jedná se o jednoduchá jídla, jejichž příprava je často rychlá nebo jsou to variace na známé pokrmy. Spíš než o přesný popis přípravy jídla se jedná o nápady, jak, kdy a co použít v kuchyni z toho, co roste v divoké přírodě nebo v zahradách. Některé rostliny vstupují do receptů jako ingredience, jiné jsou pouhou dekorací.

Jedlého kvítí a býlí je u nás v Česku taková spousta, že už při vydávání první Květinové kuchařky autorka Jana Vlková litovala všech těch, jež z nějakých logistických a technických důvodů nemohla zařadit.

RNDr. Jana Vlková a Lada Klokočníková

Nešlo nepokračovat a nechat ty další báječné kytky a stromy stranou. Autorka organizuje i terénní semináře a kulinární workshopy. Know-how v oblasti jedlého kvítí a býlí u ní čerpali i špičkoví kuchaři.

Následovala druhá kniha Notes květinové kuchařky.

Další kniha Kytky k jídlu v receptech i herbáři přináší čtyřicet nových jedlých rostlin a stovku receptů na šedesáti fotografiích. Její členění na čtyři roční období kytkožrouta - brzké jako, pozdní jaro, horké léto a babí léto navazuje na první knihu. Nově je přidáno i období zimy s několika recepty z konzervovaných a sušených květin.

autoři: Milan Baják , KLO
Spustit audio

Související