Kvalita stravy, voda ke koupání i prodej alkoholu mladistvým. V létě se hygienici a ČOI nezastaví

15. červenec 2019 18:56

Desítky různých kontrol provádějí v létě pracovníci České obchodní inspekce, ale také hygienici na území celého Královéhradeckého kraje. Zajímá je hned několik oblastí. Například stravování, nebo kvalita vody ke koupání. Inspektoři ČOI pak také sledují prodej alkoholu a tabákových výrobků mladistvým.

Inspektoři z České obchodní inspekce pokračují v kontrolních akcích. Na co se zaměřili?

Malinovku bychom měli pít v množství, odpovídajícím obsahu cukru

Česká obchodní inspekce provádí teď v letní sezóně každý den jednu kontrolu za druhou. Zatímco v úterý se kontroloři v Královéhradeckém kraji zaměřili na kiosky v okolí Hradce Králové, ve středu se vypravili na Rychnovsko. V Potštejně kontrolovali nejen cukrárny a občerstvení na hradě, ale i tamní kemp.

„Letní období je pro nás obdobím, které nám dává širokou škálu možností kontrol veškerých společenských a kulturních akcí, hradů, zámků či plováren, všeho, co se kde prodává na všech možných trzích a tak dále," vysvětluje ředitel Inspektorátu České obchodní inspekce pro Královéhradecký a Pardubický kraj František Švihlík.

Letos se také ve spolupráci s Policií ČR zaměřili na Trutnovsku a Jičínsku na prodej alkoholu a tabákových výrobků mladistvým.
„Teď právě proběhla kontrolní akce s ne právě radostnými výsledky. Přestože ta akce byla zveřejněna, nebyla nijak skrývána, provedli jsme celkem 16 kontrol a z nich bylo 12 pozitivních."

Česká obchodní inspekce k takovým kontrolám ze zákona využívá nezletilé figuranty.

V létě se hygienici a kontroloři ČOI nezastaví (ilustrační foto)

Kromě toho se ale také inspektoři zaměřují na prodej padělaného zboží.
„Je to hodně špatný trend. Protože z 90 procent je to nějaká zahraniční produkce, která končí na pultech českých obchodů, stánků a tržišť. "

Značná část takového zboží je dokonce podle testů zdravotně závadná.
„Když to padělané zboží a některé nebezpečné výrobky předáváme ke zkouškám do zkušeben, tak jejich výsledky mluví úplně jednoznačně."

Kontroly provádějí také hygienici

Hygienici se v létě zaměřují převážně na letní tábory, turistické destinace i jednorázové kulturní akce a tam hlavně na oblast stánkového prodeje potravin.

Pokud se bojíte poslat své děti na tábor kvůli případnému ohrožení zdraví, pak se bojíte zbytečně

Tábor v Netolicích po budíčku

Aspoň v tomhle smyslu vyznívají výsledky kontrol, které každý rok podniká Krajská hygienická stanice v Královéhradeckém kraji. Zkontrolovat stihne nadpoloviční většinu ohlášených táborů a výsledky naznačují, že rizika na táborech jsou minimální. Na jedné kontrole jsme byli s mikrofonem i my. 

Nejčastější pochybení přibližuje mluvčí krajských hygieniků Veronika Krejčí.
„Konkrétně nejsou například vytvořeny podmínky pro přípravu a prodej nabízeného sortimentu. Nejsou značené suroviny, nejsou dodržována data použitelnosti potravin a surovin, minimální trvanlivosti a skladovací podmínky."

Postihy za to jsou různé.
„Záleží na závažnosti. Můžeme zakázat nějakou činnost, můžeme nařídit nějaké opatření, třeba sanitaci onoho provozu, likvidaci nějakých potravin, které nejsou označené, nebo jsou prošlé. A samozřejmě můžeme udělit sankci."

Inspektoři i hygienici budou v kontrolách dál pokračovat. A to i na základě podnětů od veřejnosti.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související