Kuřecí maso po staročesku - recept našich prababiček

Ilustrační foto
Českou kuchyni v dávné minulosti ovlivnil náš keltský a slovanský původ. Je také směsicí tradic a kultur, které se na našem území utvářely. Díky své pozici na křižovatce Evropy přejímala česká kuchyně vlivy ze severu a jihu, východu i západu a rychle se otevírala všemu novému.

Obiloviny a později luštěniny měly v minulosti základní význam ve výživě lidí. Říká se také, že polévka je grunt. V lidové staročeské kuchyni měla polévka nezastupitelné místo. Samostatnou kapitolu by mohly zaujímat různé kaše.

A maso? Jedlo se stejně jako dnes vepřové, hovězí, ryby, zvěřina a ... častěji než dnes také drůbež!

Proto se i my dnes vrátíme trochu v čase a připravíme si kuře, ale podle receptu našich předků.

Jaké suroviny budete na kuřecí maso po staročesku potřebovat:

1 cibule
50 g vlašských ořechů
100 g tuku
4 kuřecí prsa
150 g másla
30 g rozinek
sklenička švestkového kompotu
sůl

Kuřecí směs se zeleninou

Postup přípravy:

Kuřecí maso nakrájíme přes vlákno na tenčí a menší plátky. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno.
Cibuli mírně osmahneme na tuku, přidáme nakrájené kuřecí maso, pečlivě osmahneme a pak přidáme máslo. Když je maso téměř měkké přidáme opláchnuté a spařené rozinky a podélně rozčtvrcené švestky. Podle potřeby přisolíme a krátce podusíme. Kuřecí směs před podáváním posypeme sekanými jádry vlašských ořechů a odstavíme.

Příloha: Rýže.

V 15. století se začínají objevovat i první psané receptury na přípravu jídel. Celé 16. století je pak v české kuchyni považováno za období „rozmařilosti“. První dochovanou tištěnou kuchařskou knihou z tohoto období je kniha tiskaře Severina, která obsahuje 400 receptur.

Dnes můžeme českou kuchyni charakterizovat jako typickou kuchyni středoevropskou vyznačující se specificky českými prvky, jako jsou houskové a ovocné knedlíky, některé polévky a omáčky, mnohá bramborová jídla, koláče a buchty s poměrně širokým repertoárem svátečních jídel.