Kuřecí čtvrtky s hlívou ústřičnou. Zázračná houba jako elixír mládí a gurmánský zážitek současně
Hlíva ústřičná, to je zázrak přírodní medicíny. Jde o dřevokaznou houbu, rostoucí převážně na listnatých stromech, z nichž si bere živiny, které prospívají i našemu organismu. Příznivé účinky, které má hlíva ústřičná, znali již před staletími staří Číňané.
- 4 kuřecí čtvrtky
- sádlo
- 200 ml piva
- uzená paprika
- hlíva ústřičná
- 100 g anglické slaniny
- cibule
- česnek
- sůl a čerstvě namletý pepř
Ano, účinky hlívy ústřičné jsou jedinečné. Patří mezi ně posílení imunity organismu, pozitivní vliv na infekce a záněty, krevní tlak a zlepšení stavu cévního systému.
Hlíva ústřičná a její účinky jsou využívány také pro zlepšení peristaltiky střev, při alergii, pro zlepšení metabolismu, regenerace organismu a snížení cholesterolu.
Hlíva ústřičná je houba, která díky svým vlastnostem nachází všestranné využití. Není jen zdravou pochoutkou, ale také prostředkem alternativních léčebných metod.
Postup:
Kuřecí čtvrtky potřete změklým sádlem, dejte do pekáče a polijte pivem. Posypte je uzenou paprikou, solí a pepřem.
Hlívu očistěte a pokrájejte na kousky, cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka, totéž udělejte s česnekem a vše rovnoměrně nasypte do pekáče k masu. Pak pokrájejte slaninu na kostičky a přidejte ji také.
Pekáč vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů, zakryjte alobalem, dejte do trouby a pečte asi hodinu. Za tu dobu stehna jednou otočte. Po hodině sundejte alobal a nechte ještě 15 minut dopéct, tzv. na barvu. Podávejte s dlouhozrnnou rýží.
Hlíva je elixírem mládí, co chutná. Tato zázračná houba je delikatesou, díky níž se i z obyčejného pokrmu stane gurmánský zážitek. Má jemnou chuť a příjemné houbové aroma.
Související
-
Houbový guláš z hlívy ústřičné. Zdravá dobrota, na které si určitě pochutnají nejen vegetariáni
Víte, že guláš je původně maďarský pokrm tvořený nakrájeným masem v omáčce z cibule, kořeněné paprikou? Slovo je odvozeno z maďarského „gulya" (stádo hovězího dobytka).
-
Vepřové maso s hlívou ústřičnou nejen výborně chutná, ale navíc uděláte i něco pro své zdraví
Pokud máte chuť na maso s houbami a neměli jste letos v lese štěstí, můžete si pomoci výbornou hlívou ústřičnou, kterou koupíte prakticky všude téměř po celý rok.
-
Rybí filé s hlívou ústřičnou. Netradiční spojení chutí ryb a hub
Houby sice v lesích příliš nerostou, ale hlívu ústřičnou si můžete koupit prakticky skoro v každém obchodě ovocem a zeleninou. Hlíva ústřičná nejen, že výborně chut...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Tohle není povídání na dobrou noc, k zamyšlení určitě.
moderátor Jan Pokorný


Tata a jeho syn
Autorské povídky známého divadelníka a spisovatele A. G. v jeho vlastním podání. Tata a jeho syn je sbírkou úsměvných příběhů na motivy skutečných událostí, ovšem ve skutečných kulisách a především ve skutečné době.