Kuřecí čtvrtky s hlívou ústřičnou. Zázračná houba jako elixír mládí a gurmánský zážitek současně

Hlíva ústřičná, to je zázrak přírodní medicíny. Jde o dřevokaznou houbu, rostoucí převážně na listnatých stromech, z nichž si bere živiny, které prospívají i našemu organismu. Příznivé účinky, které má hlíva ústřičná, znali již před staletími staří Číňané.

Ingredience
  • 4 kuřecí čtvrtky
  • sádlo
  • 200 ml piva
  • uzená paprika
  • hlíva ústřičná
  • 100 g anglické slaniny
  • cibule
  • česnek
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Ano, účinky hlívy ústřičné jsou jedinečné. Patří mezi ně posílení imunity organismu, pozitivní vliv na infekce a záněty, krevní tlak a zlepšení stavu cévního systému.

Hlíva ústřičná a její účinky jsou využívány také pro zlepšení peristaltiky střev, při alergii, pro zlepšení metabolismu, regenerace organismu a snížení cholesterolu.

Hlíva ústřičná je houba, která díky svým vlastnostem nachází všestranné využití. Není jen zdravou pochoutkou, ale také prostředkem alternativních léčebných metod.

Postup:
Kuřecí čtvrtky potřete změklým sádlem, dejte do pekáče a polijte pivem. Posypte je uzenou paprikou, solí a pepřem.
Hlívu očistěte a pokrájejte na kousky, cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka, totéž udělejte s česnekem a vše rovnoměrně nasypte do pekáče k masu. Pak pokrájejte slaninu na kostičky a přidejte ji také.
Pekáč vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů, zakryjte alobalem, dejte do trouby a pečte asi hodinu. Za tu dobu stehna jednou otočte. Po hodině sundejte alobal a nechte ještě 15 minut dopéct, tzv. na barvu. Podávejte s dlouhozrnnou rýží.

Hlíva je elixírem mládí, co chutná. Tato zázračná houba je delikatesou, díky níž se i z obyčejného pokrmu stane gurmánský zážitek. Má jemnou chuť a příjemné houbové aroma.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Procházet se vesmírem a dotýkat se hvězd je možné i ve svěrací kazajce…

Jan Pokorný, moderátor

Jack London Tulák po hvězdách

Tulák po hvězdách

Koupit

Vězeň Darrell Standing, původně profesor agronomie, byl za vraždu svého kolegy odsouzen na doživotí. Pět let pak strávil ve tmě v samovazbě, dost často i ve svěrací kazajce.