Kuře s houbami na víně (nakl. Ikar - Malá velká kuchařka)
Suroviny: 400 g malých žampiónů, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, snítka rozmarýnu, 4 kuřecí prsíčka, sůl, pepř, 4 lžíce rostlinného oleje, 250 ml suchého bílého vína, 100 g smetany, 2 rajčata
Postup:
Žampióny očistíme, malé necháme vcelku, větší rozpůlíme nebo rozčtvrtíme.
Šalotky a česnek oloupeme a najemno nasekáme.
Snítku rozmarýnu omyjeme.
Kuřecí prsíčka opláchneme pod studenou vodou, osušíme, osolíme a opepříme.
Ve velké pánvi rozehřejeme olej, vložíme maso a smažíme z každé strany 3 minuty. Pak maso vyjmeme z pánve a uložíme do tepla.
Šalotky a česnek smažíme jednu minutu.
Přidáme houby a za stálého míchání smažíme při vysoké teplotě 3 - 4 minuty.
Zalijeme polovinou bílého vína a vaříme, až se tekutina odpaří.
Přilijeme zbytek vína a smetanu, přidáme rozmarýn.
Kuřecí prsíčka znovu vložíme do pánve a pod pokličkou dusíme při střední teplotě deset minut.
Rajčata omyjeme, příčně rozpůlíme, semínka odstraníme a stopky vykrojíme.
Dužninu nakrájíme na kousky. Můžeme spařit a slupku sloupnout.
Kuřecí prsíčka vyjmeme, nakrájíme na plátky a upravíme na předehřáté talíře.
Rozmarýn odstraníme.
Rajčata přidáme do omáčky, prohříváme minutu, ochutíme solí a pepřem.
Maso zalijeme omáčkou.
Příloha: široké nudle.
Vaříme s Habadějem v sobotu 8. prosince 2012 v 11:10 hodin. Dobrou chuť přeje ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ a ZDENA KABOURKOVÁ.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.