Kuře s houbami na víně 30.5.2009 (kniha: Margit Proebstová - Malá velká kuchařka - nakl. Ikar)

Suroviny:
400 g malých žampionů, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 1 snítka rozmarýnu, 4 kuřecí prsíčka (asi po 150 g), sůl, pepř, 4 lžíce neutrálního rostlinného oleje, 250 ml suchého bílého vína, 100 g smetany, 2 rajčata

Postup:
Žampiony očistíme, malé necháme v celku, větší rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Šalotky a česnek oloupeme a najemno nasekáme. Snítku rozmarýnu omyjeme.
Kuřecí prsíčka opláchneme pod studenou vodou, osušíme, osolíme a opepříme. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, maso smažíme z každé strany 3 minuty, vyjmeme z pánve a uložíme do tepla. Šalotky a česnek smažíme 1 minutu. Přidáme houby a za stálého míchání smažíme při vysoké teplotě 3 - 4 minuty.
Zalijeme polovinou bílého vína a vaříme, až se tekutina odpaří. Přilijeme zbytek vína a smetanu, přidáme rozmarýn. Kuřecí prsíčka znovu vložíme do pánve a pod pokličkou dusíme při střední teplotě 10 minut.
Rajčata omyjeme, příčně rozpůlíme, semínka odstraníme a stopky vykrojíme. Dužninu nakrájíme na kousky. Kdo chce, může rajčata nejdříve oloupat.
Kuřecí prsíčka vyjmeme, nakrájíme na plátky a upravíme na předehřáté talíře. Rozmarýn odstraníme. Rajčata přidáme do omáčky, prohříváme 1 minutu, ochutíme solí a pepřem. Maso zalijeme omáčkou.
Vhodnou přílohou jsou široké nudle.

Vaříme s Habadějem v sobotu 30.5.2009 v 11:10 hodin.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ