Kulturní památka Hajnišův mlýn nebo parkoviště? Občané Třebechovic nemají jednoznačný názor

1. březen 2017

Třebechovice pod Orebem se chtějí odvolat proti rozhodnutí Ministerstva kultury, které prohlásilo Hajnišův mlýn za kulturní památku. Město má s lokalitou, ve které stojí torzo mlýnského areálu jiné plány. V budoucnu by přilehlé prostranství mělo sloužit jako parkoviště.

V Třebechovicích pod Orebem stále neutichá situace kolem Hajnišova mlýna. Ten byl Ministerstvem kultury prohlášen za kulturní památku. Radnice, která je majitelem objektu, s tímto rozhodnutím nesouhlasí a ve středu se kvůli tomu sejde i mimořádné zastupitelstvo. To bude schvalovat podání rozkladu proti rozhodnutí ministerstva.

„Kulturní památka byla vyhlášena i přes nedoporučení tří dotčených orgánů. Tedy Státního památkového ústavu Josefov, Krajského úřadu v Hradci Králové a Magistrátu města v Hradci Králové. Napadáme i procesní chyby ve správním řízení," vysvětluje důvody pro podání odvolání nezávislý starosta Jiří Němec.

Středeční zasedání zastupitelstva bude rozhodovat o osudu Hajnišova mlýna

Na jednání zastupitelstva se chystají i lidé, kteří usilují o zachování celého areálu, a tak se dá čekat zajímavá diskuse.

Čtěte také

Potvrzují to slova Kláry Zdechovské: „Když ty nejvyšší kulturní instituce se vyjádřily kladně k té kulturní hodnotě budovy, tak doufám, že už i zastupitelé pochopí, že skutečně ta budova svoji hodnotu má. Nejen kulturní, ale i urbanistickou. Najdeme i další."

Třebechovice pod Orebem se chtějí odvolat proti rozhodnutí Ministerstva kultury, které prohlásilo Hajnišův mlýn za kulturní památku

Samotní občané Třebechovic nemají na zachování Hajnišova mlýna jednoznačný názor

V loňském roce byly na městský úřad doručeny dvě petice. Pro zachování stavby se vyslovilo 273 lidí a pro její zbourání bylo 511 občanů města.

Radnice má dlouhodobě v plánu v této lokalitě postavit parkoviště

„Tato lokalita T5P, lidově řečeno Na tvrzi, je zázemím centra města. A jediný možný bezpečný přístup do této lokality je právě v oblasti Hajnišova mlýna," říká starosta Jiří Němec.

Pokud zastupitelé schválí podání rozkladu, tak bude mít další osud Hajnišova mlýna v rukou opět Ministerstvo kultury.

Spustit audio