Kultura je i umění žít. Omeletky Haliny Pawlowské

24. duben 2021

Když mluvíme o kultuře, máme na mysli většinou umělecké činnosti. Umění není jednoduché vymezit, protože kromě literatury, hudby a divadla taky existuje umění včas odejít či umění žít.

„Nedávno mi přišel moc hezký dopis, psaný velikým dětským písmem. A v něm stálo: „Milá paní Pawlowská, jmenuju se Petruška a sbírám podpisy slavných lidí. Pošlete mi prosím dva, já jeden vyměním za Kovyho. Vy často v rádiu sama mluvíte o tom, že všechno děláte pozdě a zapomínáte. Tak já vás moc prosím, pošlete mi ten podpis brzo, než třeba umřete.“

Tatínek zpíval rád, často a nahlas

„Můj tatínek velice rád zpíval. Zpíval často a nahlas. Všichni věděli, že neumí zpívat. Jediný, kdo to nevěděl, byl on,“ zavzpomínala Halina Pawlowská.

„Jednou se stalo, že na nějaké oslavě otec pěl sólo. Maminka viděla, jak všichni trpí, tak drsně pravila: “Prosím tě nech toho, vždyť všichni slyší, že zpíváš úplně falešně!” Otec se na ní přísně zadíval: „Nikdo neslyší, že zpívám falešně, zato všichni slyší, jak veřejně podkopáváš mou uměleckou autoritu.“

K čaji o páté patří okurkový sendvič

„Můj syn má narozeniny ve stejný den jako královna Alžběta II. Je mi líto, že ovdověla a vzpomněla jsem si, že jsem někde četla, že má ráda k čaji o páté okurkové sendviče.  Je to velmi jemné jídlo, se silným čajem chutná skvěle,“ dodala k receptu Halina Pawlowská a vzpomněla si na svůj zážitek z Londýna.

„Byla jsem tam na knižním veletrhu. A v závěru festivalového týdne jsem byla pozvána na jakýsi večírek. Jela jsem tehdy výtahem v hotelu se svým vydavatelem. On měl na sobě smoking a já dlouhé, černé šaty s velkým dekoltem. Naše pokoje byly v sedmém patře. Když byl výtah ve třetím, tak k nám přistoupil muž v maličkých plavkách s ploutvemi na nohou. Pozorně se na nás zahleděl a pak pravil: ”Doufám, že nejdete na stejný večírek jako já.”

V Omeletkách nabídneme povídku Jany Vencovské Dáme teploměr, jó… a povídku Haliny Pawlowské Óda na českou ženu. Uslyšíte Jitku Zelenkovou. A také recept na okurkové sendviče.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , zk
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.