Kulinářský festival Gastro vznikl z hladu kuchařů po soutěžení. Hradec Králové hostí už 25. ročník

20. březen 2023

Po třech letech se ve čtvrtek 23. března uskuteční třikrát odložený, jubilejní 25. ročník soutěže Gastro Hradec. Bude to tradičně v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové. Zvou vás ředitelka tohoto krásného kuchařského svátku Helena Urbanová a člen představenstva Asociace kuchařů a cukrářů východních Čech, šéfkuchař Lukáš Ende. 

Co jste nám uvařili a nachystali na čtvrtek? A proč nastal onen několikaletý odklad, paní Urbanová?
Helena Urbanová: Tři roky se to odkládalo, nechtěli jsme, ale situace s koronavirem nás k tomu donutila. A v současné době jsme rádi, že ona jubilejní pětadvacítka bude. Jsme rádi, že se přihlásilo 133 soutěžících ve všech kategoriích, tedy cukráři, umělečtí cukráři, kuchaři a carving, to je vyřezávaná ovoce a zelenina.

Jak tento unikátní kulinářský festival vlastně v Hradci Králové vznikl?
Helena Urbanová: Gastro Hradec vznikl z takového hladu po soutěžení. Protože v roce 1996 byl 1. ročník, který vymysleli a uspořádali čtyři Hradečáci, pan Přibyl, pan Burda, pan Kreuter a pan Runštuk. Ti začali po sametové revoluci jezdit na zahraniční soutěže a zjistili, že tady v Čechách nic takového není a že naši kuchaři a cukráři se nemají kde učit a jak růst. Tedy z nadšení založili tuto soutěž. V 1. ročníku bylo 46 soutěžících, na 3. ročníku už jich bylo 120. A na 10. ročníku už 215. Za těch 25 let už nám vyrostla jedna celá generace kuchařů, takže je to už velká tradice.

Z nadšení byla v roce 1996 založena tato soutěž. A za těch 25 ročníků nám vyrostla celá generace kuchařů, tedy je to velká tradice.
Helena Urbanová, ředitelka soutěže Gastro Hradec

Zmínila jste jména "otců zakladatelů" festivalu Gastro. A vy jste vlastně tento kulinářský svátek zdědila. Kdo z nich byl vaším tatínkem?
Helena Urbanová: Můj tatínek byl Rudolf Přibyl, kterého si možná pamětníci pamatují jako šéfkuchaře hotelu Černigov a potom hotelu Alessandrie.

Čtěte také

Takže u vás doma hodně vařilo?
Helena Urbanová: No, znáte to. Kovářova kobyla chodí bosa.

Takže nevařilo. Jak to máte vy, Lukáši? Jako šéfkuchař, vaříte doma?
Lukáš Ende: Když se chci najíst, tak bohužel musím.

Vy jste už někdy soutěžil na Gastru?
Lukáš Ende: Začínal jsem na 3. ročníku a shodou okolností jsem ho vyhrál.

Co vás přivedlo k tomuto krásnému řemeslu, ke kuchařině?
Lukáš Ende: V podstatě trošičku truc vůči rodičům. Ale vím, že děda strašně rád vařil a říkal, že vždy chtěl být kuchařem. Ale v minulém režimu se mu to nepovedlo, takže byl elektrikářem. Já jsem mu chtěl udělat radost a šel jsem do toho.

Čtěte také

A vybral jste si dobře, protože úspěchů už máte za sebou spoustu. Čeho si nejvíc vážíte?
Lukáš Ende: Asi nejvíc si vážím stříbrné medaile z kuchařské olympiády v roce 2008, která se koná vždy jednou za čtyři roky a sjede se tam 52 států a nějakých 6 000 kuchařů z celého světa. Tohle ocenění je pro mě nejcennější.

Gastro Hradec Orkla Cup 2023 se tedy ve čtvrtek 23. března vrací do Kongresového centra Aldis. A bude to jubilejní 25. ročník. V jakých disciplínách se bude soutěžit?
Helena Urbanová: Jsme rádi, že se letos naplnily všechny soutěžní kategorie. Máme kuchaře do 18 let, kuchaře do 23 let a potom už ti, my jim říkáme senioři, nad 23 let. To samé je i v cukrářích. Do 18 let, do 23 let a dospěláci. A potom tam máme cukráře umělce, což jsou taková ta obrovská umělecká díla. A pak atraktivní podívaná pro veřejnost, to je carving neboli vyřezávání ovoce a zeleniny. Budou tři soutěže přímo na místě, to je tříhodinové vyřezávání kompozice květů a potom rychlejší, co dokáží za tři čtvrtě hodiny vyřezat ti, co začínají.

Má kariéra začala na školním záchodě. Učitelka mě chytla při kouření a dala mi vybrat, ředitelská důtka, nebo soutěž. A já vyhrál.
Lukáš Ende, člen představenstva Asociace kuchařů a cukrářů východních Čech

A to se vše už se dnes učí i na školách? Protože vy také samozřejmě pracujete s mládeží.
Lukáš Ende: Je to tak, že okrajově samozřejmě máme moderní gastronomii jako výukový předmět a tam už tíhneme k těmto záležitostem.

Čtěte také

Vy jste mi říkal, že paní Urbanová vás učila.
Lukáš Ende: Ano, byla to moje třídní. Ale říkám, že moje slavná kariéra, já se tím vždy chlubím, začala na školních záchodech, kde mě paní učitelka chytila při kouření. A dala mi vybrat, buď ředitelská důtka, nebo soutěž. Rozhodl jsem se pro soutěž a vyhrál jsem. Tenkrát to bylo Gastro Junior.

Jak to je vůbec dnes s mladými zájemci o studium gastronomie na odborné škole? Protože dříve v tomto oboru často končily i děti, které to vlastně ani moc nezajímalo a nebavilo.
Lukáš Ende: Tři čtvrtiny dětí to dříve opravdu nezajímalo, ale dnes už je to obráceně. Řekl bych, že právě tři čtvrtiny žáků má o obor velký zájem a chtějí dělat ještě i něco navíc.

Tak připomeňme ještě jednou, v kolik můžeme ve čtvrtek 23. března dorazit do Kongresového centra Aldis v Hradci Králové?
Helena Urbanová: Soutěžící přijedou brzy ráno, ale veřejnost tam má přístup, až když projde hodnotící komise, aby měla klid na výrobky. Takže o půl jedenácté dopoledne otevíráme velký sál, kde budou všechny expozice přístupné až do čtyř hodin odpoledne. V přísálích budou ještě různé prezentace číšnických dovedností nebo prezentace s ochutnávkou. Přijďte se podívat na něco krásného a hlavně na to, co všechno v tomto řemesle lidé dokáží. Uvidíte soutěžící ze všech koutů republiky.

Na soutěž Gastro Hradec Orkla Cup 2023 vás pozvali Helena Urbanová a Lukáš Ende. Ať se akce povede a ať všem chutná.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související