Kulinářský festival Gastro vznikl z hladu kuchařů po soutěžení. Hradec Králové hostí už 25. ročník
Po třech letech se ve čtvrtek 23. března uskuteční třikrát odložený, jubilejní 25. ročník soutěže Gastro Hradec. Bude to tradičně v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové. Zvou vás ředitelka tohoto krásného kuchařského svátku Helena Urbanová a člen představenstva Asociace kuchařů a cukrářů východních Čech, šéfkuchař Lukáš Ende.
Co jste nám uvařili a nachystali na čtvrtek? A proč nastal onen několikaletý odklad, paní Urbanová?
Helena Urbanová: Tři roky se to odkládalo, nechtěli jsme, ale situace s koronavirem nás k tomu donutila. A v současné době jsme rádi, že ona jubilejní pětadvacítka bude. Jsme rádi, že se přihlásilo 133 soutěžících ve všech kategoriích, tedy cukráři, umělečtí cukráři, kuchaři a carving, to je vyřezávaná ovoce a zelenina.
Jak tento unikátní kulinářský festival vlastně v Hradci Králové vznikl?
Helena Urbanová: Gastro Hradec vznikl z takového hladu po soutěžení. Protože v roce 1996 byl 1. ročník, který vymysleli a uspořádali čtyři Hradečáci, pan Přibyl, pan Burda, pan Kreuter a pan Runštuk. Ti začali po sametové revoluci jezdit na zahraniční soutěže a zjistili, že tady v Čechách nic takového není a že naši kuchaři a cukráři se nemají kde učit a jak růst. Tedy z nadšení založili tuto soutěž. V 1. ročníku bylo 46 soutěžících, na 3. ročníku už jich bylo 120. A na 10. ročníku už 215. Za těch 25 let už nám vyrostla jedna celá generace kuchařů, takže je to už velká tradice.
Z nadšení byla v roce 1996 založena tato soutěž. A za těch 25 ročníků nám vyrostla celá generace kuchařů, tedy je to velká tradice.
Helena Urbanová, ředitelka soutěže Gastro Hradec
Zmínila jste jména "otců zakladatelů" festivalu Gastro. A vy jste vlastně tento kulinářský svátek zdědila. Kdo z nich byl vaším tatínkem?
Helena Urbanová: Můj tatínek byl Rudolf Přibyl, kterého si možná pamětníci pamatují jako šéfkuchaře hotelu Černigov a potom hotelu Alessandrie.
Čtěte také
Takže u vás doma hodně vařilo?
Helena Urbanová: No, znáte to. Kovářova kobyla chodí bosa.
Takže nevařilo. Jak to máte vy, Lukáši? Jako šéfkuchař, vaříte doma?
Lukáš Ende: Když se chci najíst, tak bohužel musím.
Vy jste už někdy soutěžil na Gastru?
Lukáš Ende: Začínal jsem na 3. ročníku a shodou okolností jsem ho vyhrál.
Co vás přivedlo k tomuto krásnému řemeslu, ke kuchařině?
Lukáš Ende: V podstatě trošičku truc vůči rodičům. Ale vím, že děda strašně rád vařil a říkal, že vždy chtěl být kuchařem. Ale v minulém režimu se mu to nepovedlo, takže byl elektrikářem. Já jsem mu chtěl udělat radost a šel jsem do toho.
Čtěte také
A vybral jste si dobře, protože úspěchů už máte za sebou spoustu. Čeho si nejvíc vážíte?
Lukáš Ende: Asi nejvíc si vážím stříbrné medaile z kuchařské olympiády v roce 2008, která se koná vždy jednou za čtyři roky a sjede se tam 52 států a nějakých 6 000 kuchařů z celého světa. Tohle ocenění je pro mě nejcennější.
Gastro Hradec Orkla Cup 2023 se tedy ve čtvrtek 23. března vrací do Kongresového centra Aldis. A bude to jubilejní 25. ročník. V jakých disciplínách se bude soutěžit?
Helena Urbanová: Jsme rádi, že se letos naplnily všechny soutěžní kategorie. Máme kuchaře do 18 let, kuchaře do 23 let a potom už ti, my jim říkáme senioři, nad 23 let. To samé je i v cukrářích. Do 18 let, do 23 let a dospěláci. A potom tam máme cukráře umělce, což jsou taková ta obrovská umělecká díla. A pak atraktivní podívaná pro veřejnost, to je carving neboli vyřezávání ovoce a zeleniny. Budou tři soutěže přímo na místě, to je tříhodinové vyřezávání kompozice květů a potom rychlejší, co dokáží za tři čtvrtě hodiny vyřezat ti, co začínají.
Má kariéra začala na školním záchodě. Učitelka mě chytla při kouření a dala mi vybrat, ředitelská důtka, nebo soutěž. A já vyhrál.
Lukáš Ende, člen představenstva Asociace kuchařů a cukrářů východních Čech
A to se vše už se dnes učí i na školách? Protože vy také samozřejmě pracujete s mládeží.
Lukáš Ende: Je to tak, že okrajově samozřejmě máme moderní gastronomii jako výukový předmět a tam už tíhneme k těmto záležitostem.
Čtěte také
Vy jste mi říkal, že paní Urbanová vás učila.
Lukáš Ende: Ano, byla to moje třídní. Ale říkám, že moje slavná kariéra, já se tím vždy chlubím, začala na školních záchodech, kde mě paní učitelka chytila při kouření. A dala mi vybrat, buď ředitelská důtka, nebo soutěž. Rozhodl jsem se pro soutěž a vyhrál jsem. Tenkrát to bylo Gastro Junior.
Jak to je vůbec dnes s mladými zájemci o studium gastronomie na odborné škole? Protože dříve v tomto oboru často končily i děti, které to vlastně ani moc nezajímalo a nebavilo.
Lukáš Ende: Tři čtvrtiny dětí to dříve opravdu nezajímalo, ale dnes už je to obráceně. Řekl bych, že právě tři čtvrtiny žáků má o obor velký zájem a chtějí dělat ještě i něco navíc.
Tak připomeňme ještě jednou, v kolik můžeme ve čtvrtek 23. března dorazit do Kongresového centra Aldis v Hradci Králové?
Helena Urbanová: Soutěžící přijedou brzy ráno, ale veřejnost tam má přístup, až když projde hodnotící komise, aby měla klid na výrobky. Takže o půl jedenácté dopoledne otevíráme velký sál, kde budou všechny expozice přístupné až do čtyř hodin odpoledne. V přísálích budou ještě různé prezentace číšnických dovedností nebo prezentace s ochutnávkou. Přijďte se podívat na něco krásného a hlavně na to, co všechno v tomto řemesle lidé dokáží. Uvidíte soutěžící ze všech koutů republiky.
Na soutěž Gastro Hradec Orkla Cup 2023 vás pozvali Helena Urbanová a Lukáš Ende. Ať se akce povede a ať všem chutná.
Související
-
Cukrařina jako srdeční záležitost. Mladé Východočešky z Nové Paky sbírají nejlepší světová ocenění
Ve světě umělecké cukrařiny patří Východočeši k nejlepším. Střední škola gastronomie a služeb v Nové Pace přivezla ze Světového poháru v Lucembursku tři medaile.
-
Lukáš Čížek: Kuchařina je velká dřina, ale krásná. Z gastronomické olympiády bych moc rád zlato
Dnes budeme mluvit o jídle, vaření, špičkové gastronomii i kuchařské olympiádě, ze které by si rád v únoru 2020 odvezl nejvyšší ocenění, tedy zlato, Lukáš Čížek z Vrchlabí.
-
Michal Koudelka sice neobsluhoval anglického krále, ale rodiny Gordona Ramsayho a Davida Beckhama!
Vezmeme vás na fantastickou snídani s člověkem, který pracuje v gastronomii a v Hradci Králové má skvělé snídaňové bistro. Michal Koudelka je naším hostem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.