Kuchařka vás naučí péct netradiční pečivo, třeba trhací chleby a kroucené tyčky na večírky

20. únor 2019

Chléb, to nemusí být jen ten stále stejný bochník, který si kupujete v obchodě. Důkazem je kniha Netradiční pečivo, která přináší recepty na trhací, loupací, opičí chléb a další. Zaujala i autorku pořadu Dámská jízda Mirku Nezvalovou.

Autoři kuchařky tvrdí, že nejrůznější netradiční chleby, veky a jiné pečivo ozdobí každou oslavu. Na trhací a loupací chleby se hosté vrhnou s nadšením a budou si odtrhávat nebo odlupovat kousek po kousku. Něčím opravdu výjimečným jsou pak kroucené tyčky, pletené copy, chlebová slunce stejně jako chléb na klacku nebo ploché placky.

Česnekový trhací chléb se sýrem

Fotografie česnekového trhacího chleba se sýrem v knize Netradiční pečivo

Suroviny na 1 chléb:
½ kostky čerstvého droždí
600 g hladké mouky
400 až 450 ml vlažné vody
400 g celozrnné mouky
sůl
3 až 4 lžičky mletého chlebového koření (koriandr, fenykl, kmín)
150 g tekutého kvásku
3 stroužky česneku
8 lžic másla
2 lžíce najemno nasekané petrželky
čerstvě mletý pepř
250 g sýra s bílou plísní

Droždí rozmíchejte ve vlažné vodě. Obě mouky prosejte do mísy a smíchejte se třemi lžičkami soli a chlebovým kořením. Přidejte kvásek a rozpuštěné droždí. Za pomoci robotu s hnětacími háky vypracujte na hladké těsto. Zakryté nechte na teplém místě kynout hodinu a půl.

Plech vyložte pečicím papírem. Těsto položte opatrně na plech a poprašte trochou mouky. Vytvarujte bochník a zakryté nechte kynout další hodinu a půl. Troubu zahřejte na 250°C (horkovzdušnou na 230°C).

Kuchařka Bistro doma nabízí recepty na každý měsíc v roce

Kuchařka Bistro doma Terezy Willoughby

Kuchařskou knihu s názvem Bistro doma napsala Tereza Willoughby. Dává v ní tipy lidem, kteří chtějí vařit v pohodě po celý rok. Kniha zaujala i autorku pořadu Dámská jízda Mirku Nezvalovou.

Na dno trouby položte ohnivzdornou misku s horkou vodou. Chléb pečte v předehřáté troubě 10 minut. Pak teplotu stáhněte na 200°C (u horkovzdušné na 180°C) a pečte dalších 40 minut.

Nechte vychladnout. Oloupaný česnek nasekejte nadrobno. Rozpusťte máslo a vmíchejte do něj česnek a petrželku. Ochuťte solí a pepřem. Troubu nastavte na 180°C (horkovzdušnou na 160°C).

Chléb na povrchu nakrájejte do mřížky, prokrojte až 1 cm nad spodní část tak, aby tím vznikly později kousky o velikosti sousta. Do mezer vkládejte máslo a pokrájený sýr.

Chléb zabalte do alobalu a v předehřáté troubě pečte 15 minut. Alobal odstraňte a nechte chléb péct dalších 5 minut odkrytý. Trhací chléb nechte zchladnout a podávejte ještě teplý.

Recept z knihy Netradiční pečivo
Spustit audio

Související