Kuchařka vás naučí péct netradiční pečivo, třeba trhací chleby a kroucené tyčky na večírky
Chléb, to nemusí být jen ten stále stejný bochník, který si kupujete v obchodě. Důkazem je kniha Netradiční pečivo, která přináší recepty na trhací, loupací, opičí chléb a další. Zaujala i autorku pořadu Dámská jízda Mirku Nezvalovou.
Autoři kuchařky tvrdí, že nejrůznější netradiční chleby, veky a jiné pečivo ozdobí každou oslavu. Na trhací a loupací chleby se hosté vrhnou s nadšením a budou si odtrhávat nebo odlupovat kousek po kousku. Něčím opravdu výjimečným jsou pak kroucené tyčky, pletené copy, chlebová slunce stejně jako chléb na klacku nebo ploché placky.
Česnekový trhací chléb se sýrem
Suroviny na 1 chléb:
½ kostky čerstvého droždí
600 g hladké mouky
400 až 450 ml vlažné vody
400 g celozrnné mouky
sůl
3 až 4 lžičky mletého chlebového koření (koriandr, fenykl, kmín)
150 g tekutého kvásku
3 stroužky česneku
8 lžic másla
2 lžíce najemno nasekané petrželky
čerstvě mletý pepř
250 g sýra s bílou plísní
Droždí rozmíchejte ve vlažné vodě. Obě mouky prosejte do mísy a smíchejte se třemi lžičkami soli a chlebovým kořením. Přidejte kvásek a rozpuštěné droždí. Za pomoci robotu s hnětacími háky vypracujte na hladké těsto. Zakryté nechte na teplém místě kynout hodinu a půl.
Plech vyložte pečicím papírem. Těsto položte opatrně na plech a poprašte trochou mouky. Vytvarujte bochník a zakryté nechte kynout další hodinu a půl. Troubu zahřejte na 250°C (horkovzdušnou na 230°C).
Kuchařka Bistro doma nabízí recepty na každý měsíc v roce
Kuchařskou knihu s názvem Bistro doma napsala Tereza Willoughby. Dává v ní tipy lidem, kteří chtějí vařit v pohodě po celý rok. Kniha zaujala i autorku pořadu Dámská jízda Mirku Nezvalovou.
Na dno trouby položte ohnivzdornou misku s horkou vodou. Chléb pečte v předehřáté troubě 10 minut. Pak teplotu stáhněte na 200°C (u horkovzdušné na 180°C) a pečte dalších 40 minut.
Nechte vychladnout. Oloupaný česnek nasekejte nadrobno. Rozpusťte máslo a vmíchejte do něj česnek a petrželku. Ochuťte solí a pepřem. Troubu nastavte na 180°C (horkovzdušnou na 160°C).
Chléb na povrchu nakrájejte do mřížky, prokrojte až 1 cm nad spodní část tak, aby tím vznikly později kousky o velikosti sousta. Do mezer vkládejte máslo a pokrájený sýr.
Chléb zabalte do alobalu a v předehřáté troubě pečte 15 minut. Alobal odstraňte a nechte chléb péct dalších 5 minut odkrytý. Trhací chléb nechte zchladnout a podávejte ještě teplý.
Související
-
Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii, tvrdí kniha
Více než 300 návodů a 33 receptů, které ušetří vaše peníze i životní prostředí, slibuje kniha, která vychází v českém překladu. Zalistovala jí autorka pořadu Dámská jízda.
-
Lidem, kteří nemají v práci čas na jídlo, mohou pomoci Lahůdky ze sklenice
50 báječných jídel do zaměstnání slibuje kniha Lahůdky ze sklenice. Napsala ji Američanka Julia Mirabella a zaujala i autorku pořadu Dámská jízda Mirku Nezvalovou.
-
Jaké jsou největší výživové omyly a proč redukční diety nefungují? Nejen to objasní Margit Slimáková
Jak zvládat jídlo, kariéru, rodinu, péči o sebe, kritiku, věk a chuť na čokoládu. Tak zní podtitul Velmi osobní knihy o zdraví, kterou napsala Margit Slimáková.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.