Který náš skladatel a zpěvák se stal díky Radiožurnálu slavný ve světě? To vědí ve Dvoře Králové

2. srpen 2021 08:31

Budete-li hledat jednu největších hvězd české populární hudby pod jménem Rudolf Antonín, nejspíš neuspějete. Přidáte-li ale Dvorský, okamžitě objevíte nezapomenutelného krále českého swingu, jehož písničky a skupina Melody Boys se staly díky Československému rozhlasu známé bez nadsázky po celém světě. 

Čtěte také

Skladatel, kapelník, klavírista, zpěvák a nakladatel R. A. Dvorský odešel 2. srpna před pětapadesáti léty - a k jeho začátkům se do města nad Labem vrátila reportérka Eliška Pilařová.

Královédvorské muzeum, paní ředitelka Dana Humlová a na stole celý štůsek not. Královédvorské písničky, komponováno v letech 1914 až 16. Jsou psané ručně.
„Tohle je originální rukopis R. A. Dvorského. Jde o počátky jeho komponování. Tyto písničky jsou inspirovány Dvorem Králové, proto se také první písnička jmenuje Na podsíni. Tak se říkalo podloubí pod starou radnicí."

Notové zápisy vypadají ovšem téměř jako z tiskárny.
„Opravdu notičky vypadají jak natištěné, písmo je nádherně čitelné."

Logo

Vesele, rytmicky. Na hrubých lukách, to bude jistě také nějaký zdejší motiv.
„Ano, to je součást Dvora Králové nad Labem. Jde o luka poblíž řeky Labe."

Lázeň u Pilského mlýna.
„Je to tak. Pilský mlýn byl jedním v soustavě zdejších mlýnů. Bohužel už dnes nestojí."

Hned další písnička je Zvičinská.
„Když tyto skladby R. A. Dvorský komponoval, tak mu bylo nějakých 15 či 16 let. Už v té době mířil do Prahy, rozlétával se do světa. Ve Dvoře Králové se seznámil s kabaretem Červená sedma. Účinkoval s nimi, v nedaleké Jaroměři zaskakoval za jejich klavíristu. To byl takový první krok do Prahy."

Čtěte také

Dvorský měl většinou v repertoáru skladby od jiných autorů. Ale víme, že sám také skládal. Jeho orchestr měl široký záběr. Nejen tanga, valčíky a polky, ale i swing.

Evropa byla udivena, jaký se u nás hraje senzační jazz.

„Když ve 20. letech 20. století začal R. A. Dvorský vysílat v Československém rozhlase na Radiožurnálu, protože éter ještě nebyl tak přehlcen signálem a vysíláním, tak se písničky R. A. Dvorského šířily doslova do celého světa."

„Přicházely ohlasy od posluchačů z Holandska, z Maďarska, z Dánska, ze všech koutů Evropy. Tím se šířila popularita jeho hudby a jeho neuvěřitelné osobnosti," dodává Dana Humlová.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související