Krůtí prsa s ledovým salátem. Bohatě zakapejte dresinkem a ozdobte opraženými vlašskými ořechy
Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip! Zkuste s námi krůtí prsa s ledovým salátem a vlašskými ořechy. A nebudete litovat.
- 800 g krůtích prsních řízků
- 2 šalotky
- olej olivový 250 ml
- rajský protlak 3 polévkové lžíce
- balzamikový ocet 80 ml
- koriandr mletý 1 čajová lžička
- sušený česnek (podle chuti)
- sůl
- pepř
- salát ledový 300 g
- rajčata cherry 500 g
- salátová okurka
- česnek
- vlašské ořechy
- čerstvý koriandr
Jen málo tuku a extra velký obsah bílkovin. Krůtí maso patří mezi superpotraviny. Maso je lehce stravitelné. Obsahuje hořčík, draslík a vitamíny B.
Krůta je zajímavá tím, že obsahuje ze 70 procent bílé maso a ze 30 procent maso tmavé. Rozdělit se dá také na devět částí, které se liší chutí, zabarvením i strukturou.
Největší částí jsou krůtí prsa, která mají křehké maso. Stehenní maso připomíná zvěřinové, maso z křídel je něco mezi telecím a kuřecím. Svalnatější jsou letky.
Krk a boky se hodí do polévek, tyto části jsou více tučné. Na krůtě je delikátní částí biskup. Nejtučnější část masa se s oblibou peče. Bedra se hodí na přípravu medailonků a využitelné jsou samozřejmě i vnitřnosti.
Postup:
Nejprve si připravíme marinádu:
smícháme v misce 80 ml olivového oleje s rajčatovým protlakem, lžičkou sušeného koriandru, česnekem, soli a pepřem.
Omytá a osušena krůtí prsa obalíme marinádou a necháme přikrytá asi čtvrt hodiny marinovat.
Na dresink pokrájejte nadrobno očištěnou šalotku a smíchejte ji s balsamikovým octem, prolisovaným stroužkem česneku, 150 ml olivového oleje a zbylým sušeným koriandrem a dejte stranou.
Omytý a osušeny ledový salát pokrájejte na proužky. Omytou okurku pokrájejte na půlkolečka, omytá rajčata rozpůlte a koriandr posekejte nahrubo.
Zbylý olivový olej rozehřejte na pánvi a krůtí prsa opečte z obou stran přikrytá dozlatova. Pak je dejte stranou a nechte stále přikrytá. Nechte je odpočinout alespoň deset minut.
Krůtí prsa pokrájejte a rozdělte do misek. Podávejte se zeleninou a čerstvým koriandrem.
Bohatě zakapejte dresinkem a ozdobte nasucho opraženými vlašskými ořechy.
Tak, dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.