Křtiny mláděte tygra ussurijského v ZOO Dvůr Králové

23. září 2010

Křtiny mláděte tygra ussurijského se uskuteční v neděli 14. října 2007 ve 13 hodin u výběhu tygrů ussurijských v ZOO ve Dvoře Králové nad Labem. Kmotrem bude mim Boris Hybner. Tygřík ussurijský Boris je na světě sotva čtyři měsíce, a už se musí s osudem pořádně rvát. Dva měsíce se o něj máma Nina starala a ošetřovatelé věřili, že tentokrát mládě dospěje jen mezi tygry bez jejich zásahu. Jenže stále nervóznější Nina začala být na potomka příliš drsná a její péči by malý nepřežil. Nakonec musel od matky pryč.

Boris teď prožívá velká dobrodružství. Aby nebyl sám, přivedli mu ošetřovatelé nové kamarády. Nejvíc si užívá s fenkou trpasličího pinče Karinkou. Karinka v ZOO ve Dvoře Králové dokázala pořádně utahat i tygří trojčata. Poradit si umí i s Borisem. "Šelem se nebojí. Úžasně si spolu hrají. Ona po psím, on zase po kočičím. Když se po ní Boris, který už teď se sedmi kily váží víc než ona, ožene, Karinka ho hned zpacifikuje. On pochopí, co nesmí, a poslechne," říká mluvčí ZOO Jana Myslivečková.
Boris si nejvíce pochutná na mase s mlékem. "Malé šelmy dostávají nadrobno nasekané syrové maso se speciálním mlékem. Míchá se z tatry, vajíčka, vitaminů a koňského nativního séra, což je výtažek z krve koní," prozradila recept Jana Myslivečková.
Když psí kamarádi a ošetřovatelé odejdou, přitulí se Boris k plyšovému medvídkovi a spí. K vlastní mámě se už nikdy nevrátí, ale až nastane čas, přidá se k jiným tygrům. "Uměle odchované tygry se nám vždy podařilo zapojit k ostatním a vyrostla z nich silná a zdravá zvířata," dodává mluvčí.

Spustit audio