Krkonošský národní park podporuje rozvoj parků v Gruzii. Jak?

6. listopad 2014

Krkonošský národní park podporuje už třetím rokem národní parky v Gruzii. Společně s Rakouskem se zapojil do evropské podpory zemí východního partnerství. Jeden z projektů je u konce, další plynule navazují. Do KRNAPu tak přijíždí Gruzínci aby si na vlastní kůži vyzkoušeli například to, jak může být český park přístupný pro turisty.

"Jsem velice ráda, že tu můžu být, protože Krkonošský národní park má velice dobrý management. Je to pro mě velká inspirace a odvážím si spoustu nápadů, které bych u nás chtěla uvést v praxi", říká Tea Natia Shalvashvili z gruzínského parku Lagodechi.

Okolní příroda stojí minimálně za procházku

Na třítýdenní stáži v Krkonoších ji zajímala jak péče o přírodu, tak zpřístupnění parku turistům a péče o návštěvníky. Právě infrastruktura pro turisty v Gruzii zatím chybí, pokračuje Shalvashvilli: "Hlavně se mi tady líbí výukový program Krkonošského národního parku, také bych u nás chtěla více pracovat s dětmi."

Čtěte také

Spolupráce s Lagodechi je už druhým projektem, kterému se v Gruzii Krkonošský národní park věnuje. V uplynulých třech letech pomáhali odborníci z Krkonoš spolu s rakouskými kolegy vytvořit plán péče ve vůbec první gruzínské chráněné krajinné oblasti Tušsko. Jednalo se o spolupráci Evropské unie a zemí východního partnerství, vysvětluje za Krkonošský národní park Jakub Kašpar. "Po vytvoření základního plánu péče teď Krkonošský národní park podepsal navazující smlouvu, kde by se plán péče o Tušsko uvedl v praxi", pokračuje Jakub Kašpar.

Dvouletá spolupráce by měla začít už v příštím roce.


Zvětšit mapu
autor: Hana Veselá
Spustit audio