Krkonošská horská střediska propojí v letní sezoně cyklobus

24. září 2010

Šanci využít speciální cyklobus budou mít letos od 1. června do konce září cyklisté, kteří zamíří do krkonošských horských středisek. Svazek měst a obcí - Krkonoše plánuje, že linka propojí významná horská střediska od Horní Malé Úpy až po Harrachov. ČTK to řekl koordinátor projektu Pavel Klapuš. Speciálně upravený autobus bude jezdit dvakrát denně ve středu, ve čtvrtek a o víkendech.

"Zavedením linky chceme podpořit turistický ruch, ale linka myslím pomůže i místním lidem, protože zkvalitní dopravní obslužnost mezi jednotlivými horskými obcemi," uvedl Klapuš. Nevylučuje, že v případě zájmu by v další turistické sezoně mohl být provoz linky rozšířen.
Na takzvanou páteřní linku budou již letos navazovat další spoje, které také umožní přepravu jízdních kol. "Speciální autobusy pojedou také z Jilemnice na Horní Mísečky či z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna. Jízdní řád bude sladěn také s dopravou na železnici," řekl Klapuš.
Svazek měst a obcí - Krkonoše zaplatí za provoz linky přibližně 800.000 korun, projekt podpořil Královéhradecký i Pardubický krajský úřad, které uvolnily 600.000 korun. Zbývající peníze uvolní svazek ze svého fondu. Turisté budou při cestách speciálním autobusem platit jízdné podle jízdního řádu, za přepravu kola je stanovena taxa deset korun.
Krkonošský svazek měst a obcí také postupně připravuje propojení cyklistických tras v Krkonoších a jejich podhůří a doplnění jejich značení. V plánu je i vydání speciálních map pro milovníky cykloturistiky a také propojení stezek pro cyklisty na polskou stranu Krkonoš.
Svazek města a obcí - Krkonoše funguje v nejvyšších českých horách od roku 2000. Tvoří jej několik desítek horských měst a obcí. Jeho cílem je pomoci při propagaci Krkonoš a jejich dalším rozvoji.

Logo
Spustit audio