Krkonoše za sebou mají další větrnou noc. Vlekaři radost nemají

30. květen 2014

Na hřebenech Krkonoš v noci opět silně foukalo. Naplnily se tak předpovědi meteorologů, které na severních horách mluvily až o nárazech větru přesahujících 90 kilometrů za hodinu. Právě vítr a námraza velmi často v letošní sezóně komplikují provoz některých lanovek. Do nadmořské výšky 1230 metrů nad mořem se v noci vypravil i redaktor ČRo, aby zjistil, jak moc mohou vítr a déšť lyžování lidem zkomplikovat.

Právě jsme dorazili na horní stanici k Medvědínu. Začíná poměrně foukat. „Když se vítr pohybuje kolem 15 metrů za vteřinu přes den, tak je to složitější, protože lanovky jsou konstruovány tak, že do 15 metrů za vteřinu může lanovka jet, nad 15 metrů za vteřinu se musí zastavit a tato zařízení není v podstatě možné provozovat,“ říká vedoucí provozu areálu Medvědín – Horní Mísečky Zdeněk Spilka.

Jdeme se podívat k meteostanici, která je pro vlekaře hodně důležitá. „Je to strategický bod, protože lanovka je nastavená na to, že když vítr překročí povolenou mez, tak se automaticky zastavuje,“ vysvětluje Spilka. Ze sloupu s klasickým větroměrem jsou data přenášena do horní stanice lanovky na pult obsluhy.

„Ta v podstatě okamžitě vidí, jak se síla větru aktuálně pohybuje,“ doplňuje Spilka. K silnému větru se má přidat ještě déšť, sněžení a teploty by měly opět skočit nahoru. To vlekařům velkou radost nedělá. „Obzvlášť Medvědín je na to hodně náchylný. Lana začnou namrzat a prokluzovat. Je to velká komplikace,“ dodává Spilka.

Pokud se do osmi hodin vítr ve Špindlerově Mlýně uklidní, neměl by ani tady na Medvědíně dělat zásadní problémy.

autoři: par , ak
Spustit audio