Krkonoše mají před sebou hodně náročné období - jarní prázdniny. Někde ale chybí pracovní síly
Skiareály, restaurace a hotely v Krkonoších čeká následující měsíc velmi vytížené období. Na jarní prázdniny přijedou tisíce lidí. Jenže stále chybí pracovní síly. Kde hlavně, to už je otázka na reportérku Kateřinu Kohoutovou.
Čtěte také
Velká poptávka po pracovnících je už vlastně v oblasti gastronomie. Hotelům a restauracím chybí zejména číšníci a servírky. Potom velkým nedostatkem jsou i kvalitní kuchaři. Aktuálně podle úřadů práce a dostupných serverů s nabídkou zaměstnání jsou nejvíce potřeba ve Špindlerově Mlýně.
Přitom nabídky podnikatelů jsou opravdu velmi zajímavé i co se týče platů nebo i ubytování a podobně. Ale zkrátka lidé chybí. Málo pracovníků je také například v půjčovnách lyžařského vybavení a lyžařských školách, tam jde hlavně o pozice techniků, prodejců a instruktorů lyžování.
Jakými způsoby se podnikatelé snaží pracovníky sehnat a proč se jim to zatím nedaří?
Podnikatelé, se kterými jsem hovořila, mají prý sítě rozhozené opravdu všude, kde mohou. Ať už jsou to poptávky na úřadech práce nebo inzeráty na sociálních sítí a v různých médiích.Čtěte také
Dokonce jsem viděla několik informačních cedulí s nabídkou zaměstnání přímo na oknech restaurací i na úředních deskách malých horských obcí.
Hodně hoteliérů mi také potvrdilo, že několik pracovníků alespoň na několik dní nebo na večerní výpomoc, se jim podařilo sehnat přímo přes své zaměstnance.
Mnoho podnikatelů se shoduje v tom, že mladým lidem, především studentům, se na hory nechce. Někteří prý totiž mají o finančních odměnách úplně jiné představy, než je reálné. A jiní, kteří se už třeba na danou pozici přihlásí, tak přijdou třeba jen jednou či dvakrát, a potom se už v práci, i bez udání jakéhokoliv důvodu, neobjeví.
Pokud lidé chybí, kde a jak se to projeví?
Čtěte také
Většinou to pochopitelně dopadá tak, že ti, co jsou v práci, ať už to jsou dlouhodobí, trvalí zaměstnanci, nebo i ti sezónní, zejména v oblasti gastronomie, tedy kuchaři nebo různé pomocné kuchyňské síly, potom musí trávit více hodin v zaměstnání. To je týká i třeba číšníků a servírek. Jsou za to pochopitelně finančně odměněni, ale těch hodin je opravdu hodně.
V půjčovnách lyžařského vybavení se potom třeba střídá méně osob, pro které je to také více náročnější. A velmi komplikované je to v lyžařských školách, které v těchto dnech jedou opravdu naplno. Výukové hodiny jsou z důvodu nedostatku pracovníků rozloženy do více časových období, než by bylo potřeba.
Související
-
V Krkonoších sněží, horská služba zvýšila stupeň lavinového nebezpečí na třetí z pětibodové stupnice
Stupeň lavinového nebezpečí v Krkonoších je tuto zimu poprvé na třetím stupni. Horská služba ho musela vyhlásit kvůli novým přívalům sněhu. A navíc sněžení neustává.
-
Wir sprechen Deutsch. Na českých horách roste poptávka po instruktorech mluvících německy
V krkonošských zimních střediscích roste poptávka po instruktorech, kteří mluví německy. Spousta lyžařských škol ve východních Krkonoších jich má nedostatek.
-
V zimních střediscích roste zájem o výuku lyžování dětí. Chybí ale kvalitní instruktoři
V Krkonoších podle majitelů lyžařských škol roste zájem o výuku a to především dětí. Jenže je nedostatek kvalitních instruktorů. Hlásí se jich málo.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Markéta Pekarová Adamová nebude obhajovat mandát. Důvodem mají být zdravotní problémy
-
Z dětského domova už zpět do rodiny nechci, říká 17letá Anna, která se podívala s divadlem i do USA
-
ONLINE: Marco Rubio a Sergej Lavrov jednají v Rijádu. Ukrajina se rozhovorů neúčastní
-
Otázky a odpovědi: Je Zelenskyj legitimní prezident a kdy půjdou Ukrajinci znovu volit hlavu státu?