Krkonoše dělí inverze, v Hradci Králové a Trutnově smog

19. únor 2013

Na hřebenech je teplo a slunečno, v nížinách se drží mlhy. Příliv teplého vzduchu od jihu ve vyšších polohách hor a chladný vzduch v údolích - to je příčina současného inverzního počasí v nejvyšších českých horách.

Informuje redaktorka Eliška Pilařová.

V Hradci Králové a v Trutnově jsou zhoršené rozptylové podmínky. Podle informací zveřejněných na internetových stránkách Českého hydrometeorologického ústavu tam hodnoty polétavého prachu dnes dopoledne překračovaly povolený čtyřiadvacetihodinový imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový.

Inverze v Krkonoších

Na stanici umístěné v Brněnské ulici v Hradci Králové čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu dosáhly dopoledne 82 mikrogramů, na stanici v Mládežnické ulici v Trutnově to bylo 75,2 mikrogramu.

Meteorologové na východě Čech zatím nevyhlásili takzvaný signál regulace. V případě vyhlášení musí znečišťovatelé v kraji začít řídit provoz podle stanovených regulačních řádů, které zahrnují různá ekologická opatření. Smog může malým dětem a lidem s chronickými dýchacími obtížemi způsobit zdravotní problémy.

Spustit audio