Křížovou cestu v Kamenickém Šenově doplňují kaple, pramen, dřevěný altánek a vyhlídka

1. červenec 2022

Mezi Český středohořím a Lužickými horami, na západním okraji Libereckého kraje leží město Kamenický Šenov. Proslavila ho zejména výroba skla a také čedičový útvar Panská skála. Turistických cílů je tam ale mnohem víc. Na úpatí vrchu Stráž stojí od poloviny 19. století několik pozoruhodných sakrálních staveb.

První z nich, kaple Nejsvětější trojice, pochází z roku 1846 a roku 1865 k ní přibyla Křížová cesta. A zatímco kaple byla v roce 1974 zbořena, Křížovou cestu potkal lepší osud a dochovala se dodnes.

Odpočinkový sakrální areál tvoří vstupní brána a dřevěný altán, ze kterého je vidět obnovená výklenková kaple Kristus v zahradě Getsemanské s kovaným křížem a také pramen Svatého kříže.

Odsud pak stoupá 14 dřevěných zastavení Křížové cesty. Původně byla jednotlivá zastavení malovaná na plátně a zavěšovala se na stromy u cesty na Svatý týden o Velikonocích. Trvale byly umístěny pravděpodobně v nedaleké kapli. Křížová cesta končí u kaple vytesané do pískovcové skály.

Pramen Svatého kříže

Vyhlídka i koupaliště

Současná podoba poutního místa samozřejmě není původní. Po smrti zakladatele, sedláka Franze Kreibicha byl celý les vykácen a křížová cesta v podstatě zanikla. Její zbytky zachránil Střelecký spolek. Neblaze se na cestě podepsaly i obě světové války, přičemž po té druhé bylo místo ponecháno svému osudu, tedy chátrání. Dobré časy přišly až s rokem 2008 a Občanským sdružením Na Výsluní, které se pustilo ve spolupráci s městem do obnovy místa.

Údolí Šenovského potoka je pěkně vidět z vyhlídky, ke které je možné vystoupat od skalní kaple. A kdo se při letním výstupu zapotí, může se osvěžit na nedalekém, původně prvorepublikovém koupališti.

Původně prvorepublikové koupaliště

Kolem koupaliště, přes dvě vyhlídková místa i samotnou křížovou cestu vede asi dvoukilometrová naučná stezka. Má osm zastavení, na kterých se turisté postupně dozvědí zajímavosti o olšinách, křížové cestě, zvětrávání pískovců, nivě Šenovského potoka, bučinách, loukách a pastvinách, reliktních horách a historickém vývoji zdejší krajiny a osídlení.

Spustit audio