Krevetka není jídlo, je to kamarád. Michal Staněk si rozumí se sladkovodními krevetkami

4. březen 2018

Kreveta je živočich, který v nás lidech evokuje něco dobrého k snědku, spíš než přítele a kamaráda. Tedy sladkovodní kreveta, abychom byli přesní. Michal Staněk z Hradce Králové propadl kouzlu krevetek už před lety, zabývá se jejich chovem a dokonce si vymyslel, na obhajobu svého netradičního koníčka, i zajímavý slogan: Krevetka není jídlo, krevetka je kámoš! 

V přírodě je tento druh v podstatě průhledný až hnědý, barvy byly šlechtěny v průběhu let, k sehnání jsou téměř všechny barvy kromě růžové a fialové. Intenzita zbarvení se u většiny krevetek Neocaridina zvyšuje s jejich velikostí a stářím.

Je dobré mít v akváriu pouze jednu barvu, protože může dojít ke zkřížení a následní potomci po té barvu ztrácejí. Nedoporučuje se také s krevetkami chovat jakékoli rybky, krom sumců typu Ancistrus. Ostatní, i sebemenší rybky mohou krevetky stresovat a požírat čerstvě narozené.

Michal Staněk, sladkovodní krevetky a Blanka Malá

Kreveteky jsou nenáročné na chov. Voda se jim nemusí nijak upravovat. V akváriu mají rády mech, krevetky v něm často hledají útočiště a cítí se v něm skvěle, říká Michal Staněk. Pouze teplota vody nad 28 °C může být pro krevetky nebezpečná.

Velikost akvária pro sladkovodní krevetky rodu Neocaridina doporučuje Michal od 25 litrů, čím více tím lépe. Ve větších akváriích je snadnější údržba a nedochází tak snadno ke kolísání chemických hodnot vody a biologická rovnováha je stabilnější.

Sladkovodní krevetky Michala Staňka

Sladkovodní krevetky jsou všežravci. Potravu přijmají úplně všechnu, od komerčních krmiv přímo pro krevetky či jakékoli rybky, přes mraženou potravu pro akvarijní rybky, až po zeleninu jako například meloun, okurku, cuketu atd. Nepohrdnou ani sušeným listím z různých stromů.

Čtěte takéMichalovy krevetky

Množství krevetek je čistě na každém z nás. Neexistuje u nich žádná horní hranice, kolik jich může být v akváriu být. Jestli mohu doporučit, tak alespoň 1 krevetku na 1 litr vody v akváriu, aby to vypadalo k světu. Krevetky se rády schovávají a když jich je v akváriu méně, nejsou moc vidět.

Krevetky jsou společenští živočichové a tak doporučuje alespoň 10 jedinců do akvária.

Sladkovodní krevetky Michala Staňka
autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související