Křehký koláč s mákem a švestkami od Vojty Vrtišky je ideální pro podzimní čas
Koláč je francouzského typu à la galety. Peče se bez formy a může mít tvar kulatý, čtvercový nebo obdélníkový. Fantazii se meze nekladou. Tenké těsto s bohatou náplní ze švestek představuje ideální zákusek ke kávě či čaji.
- Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 150 g studeného másla
- 20 g cukru
- 40 g studené vody
- 3 g soli
- Na náplň:
- 400 g vypeckovaných švestek
- 50 g cukru
- 50 g mletého máku
- šťáva a kůra z jednoho citronu
- Na dokončení:
- 20 g másla
- 1 lžíce cukru
Postup
Připravíme si těsto. Je důležité pracovat s opravdu studenými ingrediencemi a použít máslo ze sladké smetany, nikoli ze zákysu.
Do mísy od robota nasypeme hladkou mouku, přidáme studené máslo nakrájené na menší kostičky, cukr, sůl a přilijeme studenou vodu. Na křehká těsta použijeme třecí metlu nebo „K“ metlu. To, že je těsto hotové, poznáme podle toho, že začne bouchat o stěny robotu.
Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme alespoň hodinu odležet, aby ztuhlo a nelepilo se na váleček.
Odleželé těsto rozválíme do tenké placky cca 3–4 mm. V okamžiku, kdy ho budeme rozvalovat už do tenka, přendáme ho na pečicí papír a doválíme na pečicím papíře.
Není nutné usilovat o vyloženě kruhový tvar placky. Následně ji totiž budeme ohýbat do středu. Těsto dáme na plech obrácený dnem vzhůru. Po upečení se totiž takový velký koláč ze dna lépe sesune na talíř.
Na náplň si připravíme vypeckované půlené švestky, které vrstvíme neorganizovaně od středu, odkud je rozprostřeme do stran tak, aby nám zůstal okraj široký cca 4–5 cm, abychom ho zvládli ohrnout.
Švestky zasypeme mákem, cukrem, přidáme strouhanou kůru a šťávu z jednoho citronu. Okraje koláče ledabyle přehneme směrem do středu, jako bychom chtěli zabalit měšec a přetáhnout těsto také přes náplň, ale už nám toho tolik nevybude.
Ochucené švestky poklademe plátky másla a pečeme v troubě při 170–180 °C zhruba 35 až 40 minut do zlatova.
Tip Vojty Vrtišky
Místo velkého koláče můžete stejně tak udělat několik menších, jednoporcových. V takovém případě může mít koláč průměr třeba 10 centimetrů, vůbec ničemu to nevadí.
Vojtěch Vrtiška
Recept je mix francouzského a českého receptu. Kouzlo těchto koláčů je v tom, že díky ohrnutým okrajům udrží všechnu šťávu uvnitř. Můžete podávat se zmrzlinou, zakysanou smetanou, tvarohem nebo šlehačkou.
Láska k jídlu jej provází už od malička. Celé dětství se pletl v kuchyni pod nohy své mamince a babičce, místo hraček nosil vařečku. Naplno se pečení začal věnovat v době studií na gymnáziu. A velký úspěch zaznamenal v soutěži Peče celá země, jejíž třetí řadu vyhrál.






