Kreativní kuchařka a pekařka Portuše Pavlína Vašíček: Alespoň myšlenkami jsem pořád někde u plotny
Vysílání z rozhlasové kavárny v pátek 13. června přivítalo kreativní kuchařku a pekařku Portuši Pavlínu Vašíček z Rychnova nad Kněžnou. Představila nám gastronomické novinky a trendy letošního roku, ale protože hodně cestuje i do arabských zemí, tak i na ně došlo. A proletěli jsme se také letadlem, protože paní Portuše pracovala několik let jako palubní průvodčí. Její motto zní: Vše výjimečné začíná špetkou něčeho neobvyklého.
Hned na úvod se moderátorka Lada Klokočníková paní Portuše zeptala, jestli má raději řízek nebo laskonku?
Určitě nejdříve si dám řízek a potom laskonku. V životě se neobejdu bez dobrého jídla a pití. Ráda odpočívám v horizontální poloze, ale stále přemýšlím o vaření a pečení. Takže to je můj ideální odpočinek. Stejně se stále vracím alespoň v myšlenkách k plotně.
Paní Portuše se narodila v Jeseníku a do svých 15 let žila v Lipové-Lázních, poté odešla studovat střední školu do Vyškova. Po ukončení studia prošla konkurzem na palubní průvodčí u vládní letky v Praze - Kbelích. Jako palubní průvodčí zajišťovala bezpečnost a komfort při přepravě vládních činitelů, VIP osob a vojáků NATO. Podílela se na humanitárních misích, repatriaci a transportu do válečných nebo krizových oblastí.
Čtěte také
V roce 2004 byla součástí posádky, která zabezpečovala humanitární pomoc a odvoz lidí z oblasti zasažené zemětřesením a tsunami v Indickém oceánu.
Po sedmi letech práce u vládní letky odešla na mateřskou dovolenou a byla dobrovolnicí v kavárně neziskové organizace Pferda. Po skončení mateřské pracovala ve stejné organizaci jako vedoucí Pekárny na plechu. Potom provozovala v Rychnově nad Kněžnou známé bistro Portuše, kde také sama vařila a pekla.
Působení v organizaci Pferda posílilo její otevřenost vůči druhým a touhu pomáhat, ale také prohloubilo její lásku k jídlu, vaření a pečení. Celý gastronomický projekt Portuše ukončila v roce 2022 a od roku 2023 cestuje se svým manželem po světě, a to zejména do arabských zemí.
Čtěte také
Dva a půl roku navštěvovala Saúdskou Arábii, kde spolupracovala s místní podnikatelkou, která provozuje pekárnu zaměřenou na výrobky z ovesných vloček. Vytvořila pro ni edici speciálních sušenek, které by měly nastartovat novou etapu tohoto pekařství. V Saúdské Arábii také absolvovala stáž v arabské restauraci zaměřené převážně na zdravé stravování.
Měla možnost pracovat v ryze mužském kolektivu, což je v této zemi opravdu výjimečné. V létě roku 2024 pobývala částečně v Maroku, aktuálně pravidelně navštěvuje Libyi.
Cestování jí dává možnost poznávat různé kultury, zlepšovat si jazykové znalosti, rozšiřovat si kulinářské obzory a učit se nové techniky. Poznává nové chutě a kombinace surovin, se kterými pak improvizuje a začleňuje je do své vlastní kreativity při vaření.
Celý rozhovor Lady Klokočníkové s kreativní kuchařkou a pekařkou Portuší Pavlínou Vašíček si můžete poslechnout v našem audioarchivu.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.