Krásná, tajemná, nevyzpytatelná. Orchidej bývala dříve symbolem bohatství. Poradíme, jak ji pěstovat

4. březen 2023

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:49 Rozhovor s herečkou Dagmar Havlovou
  • 04:20 Módní trendy s návrhářkou Jitkou Šedovou a jarní doplňky
  • 08:07 Seriál o mýtech zdravého stravování - máslo nebo rostlinný olej na smažení
  • 12:59 Voňavé povídání o královských orchidejích
  • 17:46 Několik receptů pro jarní očistu těla v kosmetickém rádci
  • 20:15 Recept na hezky prožité dny má pro vás Lukáš Joukl
  • 24:27 Je tu již 27. ročník ankety Šarmantní osobnost roku

Darovat nebo nedarovat orchidej? Jaké je její květomluva? V každém případě, pokud jste nějakou dostali a říkáte si, jak to ostatní dělají, že jim krásně kvetou, tak vám poradíme. Pavla Kindernayová si o orchidejích povídala se zahradníkem Františkem Hlubockým.

Chci zdůraznit, že orchidej při zálivce nesnáší vápno. Nedoporučuji používat tvrdou vodu. Lépe vodu převařenou nebo dešťovou.
František Hlubocký, zahradník

„Krásná, tajemná, nevyzpytatelná. Orchidej bývala symbolem bohatství až pýchy. Také se neměla dávat řezaná mladému děvčeti. Byla to květina vyhrazená pro vyzrálé dámy, když se šlo na návštěvu.“

Jde o druhou největší čeleď v rostlinné říši. Každý rok se popisují desítky nových druhů orchidejí. Kolik je jich tedy celkem, spočítal to někdo?

Čtěte také

„Nevím, nejsem botanik. Orchideje, které se u nás prodávají, jsou z tropického pásma. Jsou to rostliny, které žijí přichyceny na nějakém kmeni, hrubé kůře nebo ve skalní rozsedlině. A proto mají takové ty dlouhé, všelijaké kořeny, kterým se říká vzdušné.

„Její kořeny se nesmí dotýkat vody, protože potom hnijí. To je nejčastější důvod, proč odumírají. A kratší doba sucha mezi jednotlivými zálivkami je trošku dráždí. Začnou mít strach o život a začnou zakládat poupata.

Jak tedy máme často orchideje zalévat?

Čtěte také

„Její substrát velice dobře prosychá. A existují speciální květináče pro orchideje, které mají uprostřed takovou vypouklou část. Orchidej pak nedosedne až úplně na dno. Zalévám tehdy, když se mi zdá, že je substrát úplně suchý.

„A chci zdůraznit, že orchidej při zálivce nesnáší vápno. Tedy nedoporučuji používat tvrdou vodu. Lépe vodu převařenou nebo dešťovou.

Paní Růžena se ptá, jestli jsou orchideje nějak propojené. Má jich prý pět pohromadě a buď kvetou všechny najednou nebo žádná. Čím to může být?
„Jestli mají nějakou duševní sílu, to nevím. I když jsem četl, že i stromy se dokáží domlouvat. Ale tady jde o velice jednoduchý princip. Orchideje, zejména pokud jde o jeden druh, jsou vázány na délku dne. A protože je to tropická rostlina, tak ke svému květu využívá dny, kdy je světlo alespoň 12 hodin.

Orchidej Paravanda nese jméno Nelsona Mandely

„Proto u nás v zimě kvetou nejméně a odpočívají. A to je také vhodná doba na jakékoliv zásahy či přesazování. Uvidíte, že s přibývajícím sluníčkem a delšími dny se začnou tvořit poupata a pak vám celé léto pokvetou.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související