Kraslice z Brodku u Konice, návštěva Středolesí, SK Lipová-Lázně, Velorex ze Svatého Kopečka

17. duben 2019
Kraj na dlani

Magazín, ve kterém zjistíte, jak se žije lidem v našem kraji, co je baví, zajímá a trápí.

V Kraji na dlani Českého rozhlasu Olomouc jsme se zastavili na návštěvě v dílně v Brodku u Konice. Miloslava Zatloukalová tam vyrábí různé ozdoby nejen pro dobu velikonoční.

Ve Středolesí ještě kolem roku 1880 žily necelé čtyři stovky obyvatel. Dnes byste jich tam napočítali jen zlomek. Těch stálých asi padesát, ostatní jsou chalupáři. Původní osídlenci vesnice na hranici Vojenského prostoru Libavá patřili k německé národnosti. Dnes je připomíná jen starý, zchátralý hřbitov, kam se vydáme v reportáži.

Hadraplán, prchající stan, hadrák, chroust, netopýr nebo husí stehno, tak se říká velorexu - tříkolovému vozítku s trubkovým rámem potaženým koženkou. Určitě si vzpomenete na komedii Vrchní, prchni!, ve které Velorex řídil Josef Abrhám. Osmačtyřicetiletý Pavel, který žije na Olomoucku, pro hadrolety zahořel už na gymnáziu.

SK Lipová-Lázně patří k tradičním fotbalovým klubům Jesenicka. Hodně zde dbají na mládež, a to jim snad do budoucna přinese i lepší výsledky, než kterým odpovídá zatím desátá příčka tabulky jesenického okresního přeboru. Na tu oddíl posunula víkendová až rekordní domácí výhra 9:3 nad posledními Skorošicemi. Ještě před tímto zápasem jsme si o ambicích klubu povídali s jeho předsedou Filipem Kaniou.

autoři: Aleš Spurný , Pavel Juráš , zem , voj , kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.