Království - Jestřebí hory hostilo slovenské partnery

23. září 2010

Hodně pestrý program absolvovali v Podkrkonoší představitelé slovenského Mikroregionu Poondavie. Gelegace vedená Jánem Záhorským podepsala s představiteli Místní akční skupiny Království - Jestřebí hory partnerskou smlouvu ve Rtyni, kde se potom hrál mezinárodní bowling Čechy - Slovensko. Přestože o výsledek tolik nešlo, radost domácích z konečného vítězství byla velká. Vzácní hosté si prohlédli také Kohoutov, kde navštívili keramickou školu paní Tyrnerové, pekárnu Roland nebo rodinnou farmu Skramlíkových.

V Havlovicích se přátelé z východního Slovenska seznámili s moderním sportovním areálem nebo fungováním tepelného čerpadla v kulturním domě.
V Úpici se pak setkali s kolegy - starosty ze Svazku obcí Jestřebí hory, zavítali na lánskou školu a svou návštěvou poctili i starobylou Dřevěnku. "Naše partnerství má spojitost s českým programem Leader. Na Slovensku je vyhlášení Leaderu teprve avizované. Místní akční skupina u nás ještě nevznikla, využili jsme proto této možnosti, abychom od přátel z východních Čech získali určitý manuál a využili ho při vytváření skupiny u nás," vysvětluje předseda Mikroregionu Poondavie Ján Záhorský. "Deklarována je zatím spolupráce při vytváření rozvojových strategií, na konkrétnější společné projekty dojde v příštím roce," doplňuje předseda Správní rady Království - Jestřebí hory o.p.s. Jaroslav Balcar, který partnerskou smlouvu s Jánem Záhorským podepsal.

Spustit audio