Královský hrad Radyně na Plzeňsku je kouzelný i v zimě. O vánočních svátcích ožívá historií

14. prosinec 2019

Na vrchu Radyně nedaleko Starého Plzence v západních Čechách stojí monumentální stejnojmenný hrad. Ten je i v zimním čase cílem mnoha návštěvníků. Je od něj totiž krásný výhled do kraje a v době Vánoc se na něm koná tradiční setkání přátel Radyně.

Podle Karla IV., který tu v druhé polovině 14. století nechal strážní hrad postavit, se mělo kamenné sídlo jmenovat Karlova koruna. Stavba strážního hradu byla dokončena v roce 1361. Neuvěřitelné je, že celou stavbu zvládli tehdejší středověcí stavitelé za pouhé čtyři roky.

Název Karlova koruna (Karlskrone) se ale neujal. Postupně se hradu začalo říkat podle kopce, na kterém stojí. Tedy původně Radiná a dnes Radyně. Hrad měl v době své největší slávy dvě věže, stejně jako jeho dvojče - strážný hrad Kašperk na Klatovsku.

Hrad Radyně po četných změnách pánů a nakonec jeho úplného opuštění začal v průběhu dalších let postupně chátrat, až zpustl docela. Jedna z věží se zřítila. Teprve v roce 1920 se začalo se záchrannou toho, co ze středověkého hradu zbylo. Tehdy koupilo hrad od posledních pánů město Starý Plzenec.

Hrad ožívá i v zimě

Hlavní věž hradu, skrz kterou lze v turistické sezóně po dřevěných schodech vystoupat až na vyhlídkovou střechu, je v zimě uzavřená. Přesto je okolí hradu a podhradí i v zimních měsících častým a oblíbeným cílem milovníků historie a přírody. I z dolního hradního ochozu je totiž krásný výhled.

Tradičními akcemi mimo hlavní sezónu je třeba setkání v listopadu na svatého Martina, Mikuláš počátkem prosince nebo novoroční výšlap na Radyni 1. ledna. Oblíbené je také hrané představení Spolku přátel hradu Radyně v době Vánoc, konkrétně 25. a 26. prosince, vždy mezi 14. a 16. hodinou. To je hrad tradičně otevřený, včetně vyhlídkové střechy.

Tou dobou navštíví hrad Radyni i jeho zakladatel Karel IV. se svou družinou. Odměnou pro všechny, kteří na sídlo ve výšce přes 500 metrů nad mořem vystoupají po svých, je čaj nebo svařené víno, vánoční cukroví a krásný zimní výhled. Na Radyni se dostanete ze Starého Plzence po značené naučné stezce.

autor: Pavel Halla
Spustit audio