Královéhradecký Petrof rozdá v pondělí výpovědi

22. září 2010

Víc než stovka zaměstnanců podniku na výrobu pian Petrof v Hradci Králové zanedlouho přijde o práci. "Půjde o 125 lidí. Dostanou výpovědi s dvouměsíční výpovědní lhůtou a tříměsíčním odstupným. Situace je napjatá, vládne nervozita, koho to potká. Dozvíme se to 26. ledna," uvedl vedoucí zaměstnaneckých odborů Jiří Řehák. Nikdo z 380 zaměstnanců také netuší, zda bude propouštění konečné, se svým zaměstnavatelem intenzivně jednají. "Část lidí je teď doma za 60 procent platu. Výroba se omezila, snižuje se počet vyrobených nástrojů. Ale to bývá tradičně každý rok, v lednu a únoru nejsou zakázky," vysvětluje Řehák. Jednatelka a většinová majitelka firmy Zuzana Ceralová-Petrofová by ji chtěla udržet za jakýchkoliv podmínek i ve zmenšeném stavu.

Podle prosincových údajů má podnik v důsledku krize na první čtvrtletí letošního roku zakázky ve výši asi 20 procent potřebného množství.
"Nemůžeme vyrábět na sklad a zadlužovat se tím u dodavatelů," uvedla Ceralová-Petrofová, která si klesající poptávku vysvětluje tím, že piana a klavíry patří k luxusnímu zboží, které si spotřebitelé v době krize odřeknou jako první.
Petrof, jehož tradice sahá do roku 1864, 95 procent svých výrobků exportuje. Krize zasáhla společnost prakticky na všech světových trzích, pro naplnění kapacit se proto snaží získávat zakázky i v jiných oborech, třeba v nábytkářském průmyslu.
Kromě Petrofu na Hradecku zatím žádný jiný velký podnik větší propouštění nenahlásil, ani na Jičínsku a Náchodsku. Ředitel hradeckého úřadu práce Martin Horák však nevyloučil, že k tomu v nejbližších měsících nedojde. Propouštět se tento měsíc nebude ani v podniku Elitex slévárna v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku, kde mělo do konce ledna o práci přijít 50 zaměstnanců. Vedení firmy své plány změnilo.

Spustit audio