Královéhradecký magistrát uspořádal pro ukrajinské děti speciální zápis do mateřských škol

23. červen 2022 08:16

V Hradci Králové mohli včera ukrajinští rodiče zapsat své děti do školek. Celkem se do dalšího školního roku přihlásilo 60 dětí. I když je to více, než vedení magistrátu před začátkem akce očekávalo, mělo by se podle něj podařit umístit všechny děti.

Čtěte také

K zápisu přišlo hned na čas otevření kolem tří desítek ukrajinských rodičů s dětmi. Podle svého bydliště si teď nacházejí registrační místo své spádové školky. A je tu také Nelya se synem, který spí v kočárku.

„Jsou mu dva roky a 10 měsíců.“
„A jak se jmenuje?
„Arsen. Chci, aby šel, protože má rád děti a rád komunikuje. Myslím, že to bude ve školce dobré. A já si budu hledat nějakou práci, protože to bude dobré pro něj i pro mě.

Nelya na registračním místě předkládá potřebné dokumenty, naráží ale na problém s věkem svého syna. „To je tohle, ale to znamená, že to je dítě, které nesplňuje tři roky věku.

Čtěte také

„Předpokladem je, že mu budou tři roky. Takže za ty, kterým je méně, se musí počítat další dvě místa, protože vyžadují zvláštní péči. Proto je odesíláme do jeslí, vysvětluje ředitelka mateřské školy Sluníčko Eva Kotková.

Od začátku září tak Arsen do školky nenastoupí. „Může nastoupit v den svých třetích narozenin, takže 30. září může do školky nastoupit.

V každé školce je dispozici dvě až šest míst. Podle magistrátu je celkově dostatek volných míst pro všechny zapsané děti. Kam které dítě nakonec nastoupí ale se rozhodne až v následujících dnech.

Čtěte také

„My nevíme, kolik teď dětí nakonec bude. Takže my tady teď nepřijímáme, ale v podstatě shromažďujeme údaje. Podle toho, jak bude vypadat poptávka a nabídka, budeme zhruba za týden rodičům psát, jestli jsou děti přijaty a do které mateřské školy, popisuje vedoucí odboru školství města Hradce Králové Zbyněk Bárta.

Za celé odpoledne přišlo k zápisu 60 ukrajinských dětí. Nemusí to ale být konečné číslo, protože rodiče můžou přijít své dítě zaregistrovat na hradecký magistrát dodatečně až do 15. července.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související