Královéhradecký kraj znovu podpořil dárcovství krve

22. září 2010

I v roce 2008 podpořil Královéhradecký kraj bezplatné dárce krve a jejích složek. Na jejich oceňování a propagaci této velmi potřebné aktivity věnoval 300 tisíc korun. Rozhodli o tom krajští zastupitelé. Stejnou částku poskytl Kraj i loni. Oblastní spolek Českého červeného kříže Hradec Králové díky penězům mohl věnovat drobné dárky mnohonásobným dárcům z celého regionu, pomohl zlepšit prostředí hradecké transfuzní stanice a připravil řadu propagačních akcí. Oblastní spolek ČČK Hradec Králové jako krajský pověřený spolek rozdělí finanční prostředky všem Oblastním spolkům ČČK v Královéhradeckém kraji. V přepočtu se jedná zhruba o 150 korun na jednoho dárce. Dotace ale nebude určena jen na oceňování mnohonásobných dárců, ale také na propagaci dárcovství a získávání nových dárců krve a jejích složek.

"V následujících letech se chceme zaměřit hlavně na mladé lidi a propagaci dárcovství plazmy," vysvětlil předseda hradeckého Červeného kříže Lukáš Pochylý.
Český červený kříž v Královéhradeckém kraji oceňuje dárce ve všech pěti okresech. V roce 2007 bylo v kraji registrováno téměř 20 tisíc dárců. Jednotlivé transfuzní stanice uskutečnily 27 tisíc odběrů krve a skoro 14 tisíc odběrů plazmy. Ve srovnání se zeměmi EU je počet dárců v České republice jen asi poloviční.

Spustit audio