Královéhradecký kraj spustil projekt euroklíčů pro postižené

22. září 2010

Lidem se zdravotním postižením v Královéhradeckém kraji začnou otevírat dveře k důstojnějšímu cestování či návštěvám kulturních a společenských akcí euroklíče. Stejnojmenný projekt, který se začíná nyní zavádět v kraji, zjednoduší handicapovaným prostřednictvím speciálního klíče přístup na toalety na veřejných místech. První dveře v kraji otevřel euroklíčem předseda Národní rady zdravotně postižených České republiky Václav Krása spolu s náměstkem královéhradeckého hejtmana Miloslavem Plassem v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové. Systém Euroklíč, který se zatím nejmasivněji rozšířil ve středních Čechách, financují evropské fondy.

"Problematická místa z hlediska dostupnosti, jako jsou především výtahy, svislé a schodišťové plošiny, ale i WC a umývárny budou osazeny jednotným Eurozámkem. Zdravotně postižení či rodiče s dětmi do tří let pak dostanou univerzální klíč, který jim umožní snadný přístup a snadné využití těchto zařízení," popsal užívání klíče náměstek Plass, který odpovídá za sociální oblast v kraji.
Klíč je možné využít ve všech veřejně přístupných objektech, například na úřadech, školských, zdravotnických, kulturních a sportovních zařízeních, nádražích, obchodních centrech či čerpacích stanicích. Královéhradecký kraj již rozeslal stovkám institucí a organizací dopis s žádostí o podporu projektu.
Systém takzvaného euroklíče zatím v Česku funguje nejvíce ve středních Čechách, postupně se zapojují i další kraje. Ve středních Čechách by mělo být do poloviny příštího roku namontováno přibližně tisíc eurozámků a rozdáno na 25.000 euroklíčů. V Evropě je nyní registrováno zhruba 100.000 těchto zámků.

Spustit audio