Královéhradecký kraj se kromě BusLine dohodl se všemi dopravci. Další schůzka bude v pondělí

21. únor 2019 10:02

Královéhradecký kraj pokračoval v jednání s dopravci zajišťujícími veřejné autobusové linky v regionu. Osm z jedenácti firem, které v kraji jezdí, požaduje navýšení cen za kilometr, s ohledem na zvýšení jejich mzdových nákladů. Včerejší jednání ale nebyla poslední.

„Velmi věcné, korektní jednání. A nejen o cenách, které souvisí s nabídkou, ale i s reálnými možnostmi a očekáváním kraje," tak hodnotí dosavadní průběh jednání s dopravci náměstek hejtmana Martin Červíček z ODS.

Královéhradecký kraj chce uzavřít s firmami předběžnou dohodu o autobusové dopravě od 1. dubna

Řidič autobusu

Královéhradecký kraj dnes pokračuje ve vyjednávání s firmami, které mu vypověděly smlouvy o provozování veřejných autobusových linek  k 31. březnu. Důvodem výpovědi osmi z jedenácti smluvních dopravců byl nárůst jejich mzdových nákladů. Hejtmanství má už první část jednání za sebou.

A to i přesto, že hned s první firmou BusLine k dohodě nedospěli.
„Přestože jsme se v mnoha oblastech, například personální, nákladové z hlediska pohonných hmot a podobně, sblížili, tak v některých oblastech bohužel panuje v tuto chvíli trošku rozdílný pohled na to, co máme platit. Proto jsme se domluvili, že v těch jednáních budeme pokračovat v pondělí 25. února. A předpokládám, že tam, kde jsme dnes skončili, to znamená v těch rozporech, budeme nadále hledat řešení, jakým způsobem případně uzavřít nové smlouvy."

Kdy to bude, ale zatím Martin Červíček odhadnout nedokáže.
„Já jsem avizoval, že bych byl velmi rád abychom uzavřeli nové smlouvy co nejdříve. Každopádně platí, že chceme, aby od 1. dubna veřejná autobusová doprava v našem kraji jezdila bez jakýchkoliv dalších problémů. A k tomu to také směřujeme."

Martin Červíček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Na otázku, zda je připraven nějaký krizový plán pro případ, že by jednání selhala, Martin Červíček říká: „Jednání probíhají a já jsem přesvědčen, že se domluvíme. Pokud se nedohodneme, tak samozřejmě potom budu ochoten uvažovat a hlavně veřejně informovat o opatřeních, které kraj přijme."

Firma BusLine se k situaci vyjádřit odmítla. Už v pondělí ale předběžnou dohodu podepsala například společnost CDS Náchod.

„Dospěli jsme ke kompromisu, který za naši firmu považujeme za vcelku rozumný," říká ředitel společnosti CDS Náchod Zdeněk Pouznar.

Kraj hledá řešení, aby odvrátil hrozbu zastavení většiny dotovaných autobusových linkových spojů

V Broumově otevřeli nové autobusové nádraží. Terminál navazuje na vlakovou zastávku

Většina autobusových dopravců vypověděla Královéhradeckému kraji k 31. březnu smlouvy na zajištění dotované autobusové dopravy v kraji. Důvodem jsou podle firem zvýšené finanční náklady na mzdy. Hrozí tak, že od dubna nebude zajištěna dotovaná autobusová doprava v kraji. Hejtmanství teď o situaci s firmami jedná.

A hned doplňuje: „My jsme o tom jednání podepsali zápis, za účasti právníků a celé jednací komise. Je to první dokument, který stvrzuje to, na čem jsme se dohodli. Já jsem přesvědčen, že u nás k žádné změně nedojde. Akorát se narovná cena, která prostě už byla podhodnocená. A nešlo to jinak vyřešit, než výpovědí."

Martin Červíček dodal, že sedm z osmi dopravců na základě jednání potvrdilo, že autobusovou dopravu v regionu od 1. dubna zajistí. Cenové parametry vyjednaných smluvních podmínek kraj nekomentoval.

Kraj bude s v jednáních pokračovat v pondělí 25. února a nové smlouvy s dopravci by tak mohly být podepsány na začátku března.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související